Terug

Volg Hart van Nederland

Natuurclub helpt iedere dag kikkers, padden en salamanders naar de overkant, maar pleit voor tunnels

Dieren

20 feb 2023, 19:50

Vrijwilligers van het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) gaan iedere ochtend vroeg op pad om allerlei amfibieën de Somerenseweg in het Brabantse Heeze over te helpen. Tot half april brengen zij dieren zoals padden, kikkers en salamanders veilig naar de overkant van weg. Gebeurt dit niet, dan zouden de dieren worden platgereden.

De vrijwilligers van de natuurclub helpen de dieren met emmers die langs de kant van de weg worden gezet. "De dieren die daar 's nachts in kruipen, brengen wij veilig naar de overkant", vertelt Ben Pollmann, de voorzitter van IVN. Eenmaal aan de overkant worden de dieren bij het water weer vrijgelaten. "We zetten ook veel heikikkers over. 2.200 stuks vorig jaar. Toen hebben we in totaal 6.500 dieren overgezet."

De hulp van de vrijwilligers is hard nodig. Op de drukke tweebaansweg tussen de Brabantse plaatsen Heeze en Someren rijden auto's met tachtig kilometer per uur. Wanneer de vrijwilligers niet iedere ochtend de handen uit de mouwen steken, waren er nu een stuk minder amfibieën geweest.

Hoewel de inzet van de vrijwilligers loont, had Pollmann het toch liever anders gezien. "Wij vinden dat er een echte oplossing moet komen door een tunnel aan te leggen."

Crowdfundactie

Momenteel is IVN in gesprek met gemeente en provincie om drie tunnels te laten plaatsen, zodat de dieren zelf veilig ondergronds de weg over kunnen steken. Toch denkt IVN dat dat niet voldoende is.

De vrijwilligers zijn van mening dat er zeker vier tot zes tunnels nodig zijn. Die tunnels kosten echter 30.000 euro per stuk. Daarom is IVN een crowdfundactie gestart: "Het is een enorme opgave, maar we willen samen met de bewoners en de bedrijven dit financieren. Ik weet zeker dat we dit voor elkaar gaan krijgen", zegt Pollmann tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.