Terug

Volg Hart van Nederland

Mogelijke wolf gespot bij Zeist: wat doe je als je hem of haar tegenkomt?

Dieren

12 mei 2023, 20:25

Er is een wolf in Zeist! Tenminste, daar lijkt het op. Op beelden die online rondgaan is een dier te zien dat wel heel erg lijkt op een wolf. Hij of zij loopt bij de Kozakkenput in het Utrechtse Zeist. Het is niet duidelijk van wie de beelden afkomstig zijn.

Op de video is te zien dat een dier dat sprekend lijkt op een wolf het voetpad opstapt en een beetje om zich heen staat te staren. Ook kijkt het dier even in de richting van de camera. Hij of zij komt niet dichterbij.

Deze video gaat op social media en via appkanalen rond. Is het een wolf of niet?

Wolf gespot in Zeist?
0:42
Wolf gespot in Zeist?

'Gaaf'

De reacties op de video zijn verschillend. In sommige anti-wolf-groepen worden ze gedeeld met minder blij commentaar erbij, zoals ' Pas op uw dieren!' Maar andere mensen schrijven bij de video: 'Gaaf, laat deze biodiversiteit toppers maar komen.'

Bang om de wolf tegen het lijf te lopen? Hier tips om er zonder kleerscheuren doorheen te komen:

Wat te doen als je een wolf tegenkomt?

De Rijksoverheid heeft wat adviezen en tips opgesteld. Die luiden als volgt: Wie een wolf spot moet vooral rustig blijven. Het dier zal waarschijnlijk niks doen. Hou vooral ook afstand. En zorg vooral ook, mocht je een hond bij je hebben, dat die dan aangelijnd blijft.

Komt het dier toch dichterbij? Ga dan hard praten en maak veel gebaren, maak je groot. Loop de wolf niet tegemoet of na, lok hem ook niet met eten of op een andere manier.

Zit je op een fiets? Ga dan niet harder fietsen mocht de wolf achter je aan komen! Dit triggert juist het jachtinstinct van het dier. Een wolf haalt met gemak 60 kilometer per uur en kan dus prima bijblijven (of je zelfs inhalen). Stop juist, maak je groot, gebaar en praat luid. Dan druipt het dier waarschijnlijk vanzelf wel weer af.

Het tegenkomen van een wolf is zeer onwaarschijnlijk. Ze zijn erg schuw en zullen zichzelf niet snel vertonen. Ze zien mensen ook als een mogelijk gevaar en dat gaan ze liever uit de weg. Loopt er toch eentje het voet- of fietspad op? Laat hem dan rustig passeren en zorg dat je weer op ongeveer 100 meter afstand van de wolf bent voordat je verder gaat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.