Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Van der Wal vindt mogelijke terugkeer lynx een dilemma

Minister Van der Wal vindt mogelijke terugkeer lynx een dilemma

Dieren

3 feb 2023, 12:51

De mogelijke terugkeer van de lynx naar Nederland is voor natuurminister Christianne van der Wal een "dilemma". Natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling denkt dat de lynx een rentree kan maken, nu de middelgrote kat op ongeveer 20 kilometer van de grens in Duitsland is gespot. Tegen Omroep Gelderland zegt de organisatie dat de Veluwe, waar nu al wolven voorkomen, geschikt is voor de lynx.

Nederland staat nu voor dezelfde dilemma's als toen de wolf terugkeerde in Nederland, zegt Van der Wal. "Het is een verrijking voor de biodiversiteit, maar we moeten er ook aan wennen en ons aanpassen."

Preventieve maatregelen

Vooral veehouders zullen niet direct juichen als de lynx zich weer in Nederland vestigt. "Samen met hen moeten we dan kijken naar preventieve maatregelen", zegt Van der Wal. Nu al plaatsen boeren hekken tegen wolven, maar desondanks bijten de roofdieren vooral in het noorden van Nederland schapen en ander vee dood.

Lynx sinds negentiende eeuw niet meer in Nederland

De lynx heeft ongeveer het formaat van een grote hond en voedt zich voornamelijk met kleinere prooien zoals vogels, konijnen of andere knaagdieren. Ook reeën staan op het menu. De lynx komt vlak over de grens voor in de Ardennen en in Duitsland en is beschermd. Het dier komt sinds de negentiende eeuw niet meer voor in Nederland.

In november kwamen in het Westland meerdere meldingen binnen over een 'grote katachtige' die zich in omgeving 's-Gravenzande en Hoek van Holland heeft laten zien. Het dier heeft zelfs een wandelende vrouw met haar hond aangevallen. Je ziet het in de video hieronder:

'Grote katachtige' houdt Westland al een week in spanning
1:42
'Grote katachtige' houdt Westland al een week in spanning

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.