Terug

Volg Hart van Nederland

Mensen dumpen massaal schildpadden in natuur, maar daar overleven ze het niet

Dieren

16 juni 2023, 18:55

Schildpadden worden meer en meer gevonden in de natuur. Jaarlijks vangt de landelijke opvang er ruim 600 op, maar afgelopen maand zijn er al 100 opgevangen in Nederland. En dat komt allemaal door het warme weer. "Schildpadden worden vaak vermagerd, ziek of gewond teruggevonden."

De opvang in Rotterdam zit propvol. Tientallen schildpadden vangt Annabel op bij haar huis. "Alleen gisteren al heb ik acht mensen aan mijn deur gehad met een gevonden schildpad. En vanavond komt er ook nog een meneer met twee schildpadden. De max is wel echt bereikt", vertelt Annabel van der Horst, landelijk coördinator bij de schildpaddenopvang Nederland.

Ze vindt het verschrikkelijk dat mensen hun schildpad in de natuur dumpen. "Breng hem dan naar een opvang", vertelt ze in bovenstaande video.

Het houden van schildpadden is heel intensief, zegt Annabel. Of dat de reden is waarom steeds meer mensen hun schildpadden dumpen, is onduidelijk. "Je hebt een groot terrarium nodig en het juiste voedsel. En zo lang het houden van schildpadden niet verboden is, komen er steeds meer bij."

Warme weer

Dat de gedumpte schildpadden nu steeds meer worden gevonden, is volgens Annabel geen toeval. "Door het warme weer zoeken de schildpadden ook een warm plekje op, en dat is natuurlijk het asfalt."

De dieren gaan het waarschijnlijk niet redden. "Het is in Nederland niet heel het jaar door 18 graden. Ze hebben hier onvoldoende eten en raken daardoor ziek of vermagerd. Normaal kan een schildpad makkelijk 30 jaar oud worden, maar in de natuur hooguit 5 à 6 jaar."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.