Terug

Volg Hart van Nederland

Chocolade-paaseitjes kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden: 'Laat geen chocola staan'

Chocolade-paaseitjes kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden: 'Laat geen chocola staan'

Dieren

16 apr 2022, 22:30

Elk jaar rond de feestdagen is het raak: de trouwe viervoeter krijgt een bak chocolade-eitjes te pakken en eet zichzelf een chocoladevergiftiging. Hoewel hondenbezitters vaak weten dat chocolade slecht is voor hun huisdier, ziet dierenarts Stijn Peters met Sinterklaas, Kerst en Pasen meerdere gevallen binnenkomen. Meestal is het een kwestie van de hond laten overgeven, maar in sommige gevallen kan het de dieren fataal worden, zo waarschuwt de dierenarts.

Esther Teunissen kreeg de schrik van haar leven toen haar witte herdertje Knut plotseling niet lekker werd. Ze zag stukjes foliepapier op de grond liggen en herkende het rode lintje van het grote chocoladekonijn dat ze aan haar kinderen had gegeven. Toen wist ze meteen hoe laat het was en dus ging ze direct naar de dierenarts. "Knut rook enorm naar chocola. De arts heeft hem laten overgeven. Het kwam goed", vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Eind goed al goed, zou je zeggen. Maar de goede afloop had Esther vooral te danken aan het feit dat ze wist wat ze moest doen. Een paar maanden eerder had Knut zich ook al tegoed gedaan aan chocola, waar hij toen behoorlijk ziek van was geworden. Dat wisten ze toen nog niet, maar alle symptomen wijzen er wel op.

Symptomen

Dierenarts Stijn Peters somt ze op in gesprek met Hart van Nederland: "Honden worden helemaal hyper, hebben een verhoogde hartslag, soms stuiptrekkingen of zelfs epileptische aanvallen. Het wordt veroorzaakt door een stofje in chocolade dat op honden hetzelfde effect heeft als veel energiedrankjes op de mens."

Als het eten van de chocolade nog maar kort geleden is, laat de dierenarts de hond overgeven. Als het langer geleden is en de hond is er ernstig aan toe, krijgt het dier een infuus met een spierverslapper.

'Laat geen chocola staan'

Esther weet in elk geval dat een ongeluk in een klein hoekje zit. "Ik wist wel dat het niet goed was, maar niet dat het zó slecht was voor honden. Dus nu druk ik iedereen op het hart: laat geen chocola staan. Wij zijn alerter geworden. Bovendien kun je voor de kosten van een consult heel veel chocolade-eitjes kopen met Pasen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.