Terug

Volg Hart van Nederland

Kippen van Barneveldse eierboer Theo worden wéér geruimd: 'Machteloos gevoel'

Kippen van Barneveldse eierboer Theo worden wéér geruimd: 'Machteloos gevoel'

Dieren

16 apr 2022, 22:18

Acht bedrijven in Barneveld worden dit weekend volledig geruimd omdat bij het bedrijf met leghennen van Theo Bos vogelgriep is geconstateerd. "Het is hier één groot circus. Vijftig, zestig mensen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) lopen hier op het bedrijf. Het voelt alsof ik geen baas meer ben van mijn eigen bedrijf", reageert een aangeslagen Theo zaterdag bij Hart van Nederland.

Theo was een paar dagen in Duitsland op vakantie toen zijn zoon hem belde dat er plotseling honderd kippen dood waren. "Ik vroeg mijn zoon om alarm te slaan bij de NVWA en ben zelf meteen naar huis gekomen", zegt Theo. "Om de verspreiding van het virus te voorkomen worden mijn 34.000 kippen geruimd. In 2003 heb ik dit ook al meegemaakt, maar toen had ik zelf geen besmetting. Nu moest ik de zeven boeren in de directe omgeving informeren."

Hoe de vogelgriep zijn bedrijf is binnengekomen, weet de pluimveehouder niet. "We zijn hier in de omgeving enorm voorzichtig. Misschien dat een wilde vogel die besmet was op het dak heeft gepoept en dat dat via het ventilatiesysteem is binnengekomen."

Aanleg nieuwe natuur moet anders

Bijna dertig bedrijven zijn dit jaar getroffen door de vogelgriep. Ruim twee miljoen dieren op besmette of verdachte bedrijven moesten als gevolg daarvan worden geruimd. Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vertelt aan Hart van Nederland dat het probleem zit bij pluimveebedrijven die in waterrijke gebieden liggen. "De natuur wordt gigantisch uitgebreid. Er zijn steeds meer watervogels in Nederland."

Oplaat pleit ervoor dat nieuwe natte natuurgebieden zo worden ingericht dat ze niet meer zo aantrekkelijk zijn voor ganzen. "We hebben zo’n 7,5 miljoen ganzen in Nederland en dit is een groot probleem voor de vogelgriepbesmettingen."

Vaccin tegen vogelgriep

De Dierenbescherming wil graag dat er snel een vaccinatieprogramma komt. Theo Bos is het daar mee eens. "Ik zou graag willen dat we gaan vaccineren We hebben de middelen en het kan gewoon", stelt hij. "Mensen worden zowat verplicht om zich te laten vaccineren. Bij dieren doen we dat niet.”

Het vaccin tegen vogelgriep is volgens het ministerie nog niet volledig. Het huidige vaccin zorgt ervoor dat kippen geen ziekteverschijnselen krijgen, maar vogels het virus nog wel bij zich dragen en zo dus andere dieren kunnen blijven besmetten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.