Terug

Volg Hart van Nederland

Bekijk hier de comeback: De otter is terug in De Biesbosch!

Dieren

29 mrt 2023, 10:38

Feest in De Biesbosch, want de otter is daar met zekerheid teruggekeerd. En dat is voor het eerst sinds 1960. Staatsbosbeheer is blij en noemt het op Facebook 'groot nieuws'. Bij het bericht heeft de natuurbeheerder ook een video geplaatst. Het gaat om een mannetje.

Al in 2014 hebben vrijwilligers wildcamera's neergezet in het natuurgebied. Onlangs liep er meerdere keren een otter voor zo'n camera langs en daarmee is het bewijs binnen dat ze er weer zijn. Ook is hij op andere wildcamera's gespot.

Dat het dier terug zou keren is geen verrassing voor Staatsbosbeheer, maar blij zijn ze wel: "Het zat in de lijn der verwachting, de spanning nam toe en nu is het eindelijk zover. De otter is terug in de Biesbosch. Deze icoonsoort heeft meer dan een plek verdiend in dit geweldige gebied."

In otter news

De Biesbosch is meer dan geschikt voor het waterliefhebbende dier, zegt de natuurbeheerder: "Er is volop schuilgelegenheid, voedsel en rust om te kunnen leven. Het was enkel wachten tot er een otter de dodelijke snelwegbarrières wist te overbruggen. Eindelijk, de Biesbosch is weer bereikt door dit prachtige dier!

Hier zie je de beelden die Staatsbosbeheer online heeft geplaatst:

De otter heeft het lange tijd moeilijk gehad in ons land. Eind jaren '80 werd het dier hier zelfs uitgestorven verklaard. Om een comeback mogelijk te maken werden er in 2002 otters uitgezet in een aantal natuurgebieden en als snel volgde er goed nieuws: in 2004 verschenen er de eerste in het wild geboren otterjongen, vier stuks om precies te zijn.

In Nederland duikt de otter steeds vaker op, bijvoorbeeld ook in de Zwolse stadsgracht. Bekijk hier die beelden:

Otter in Zwolse stadsgracht haarscherp vastgelegd
2:43
Otter in Zwolse stadsgracht haarscherp vastgelegd

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.