Terug

Volg Hart van Nederland

In beslag genomen honden niet terug naar omstreden fokker in Eersel

Dieren

2 feb 2023, 14:03

Een beruchte hondenfokker in het Brabantse Eersel krijgt 435 honden die zijn weggehaald door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet terug. Dat meldt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag, nadat de hondenfokker bezwaar had aangetekend. De NVWA nam de honden eind januari mee, omdat de fokkerij niet genoeg maatregelen had genomen om de zorg voor de dieren te verbeteren. Veel dieren hadden gezondheidsproblemen en zaten met te veel in te kleine hokken.

159 honden achtergebleven

159 honden, waarvan 44 pups, bleven achter bij de fokkerij. Voor die dieren was er geen reden om ze mee te nemen. "Bij alle honden is een zorgvuldige afweging gemaakt of in bewaring nemen of op de locatie blijven de best passende oplossing is. Dieren verplaatsen levert namelijk stress op. Verplaatsen van moederhonden met jonge pups levert een te groot risico op voor de pups", aldus de NVWA.

Het college wijst erop dat de hondenfokker binnen zes weken met zijn bedrijf moet stoppen. Volgens House of Animals zou al bekend zijn dat de fokker zich met zijn dieren in België wil gaan vestigen, waar hij zijn bedrijf wil voortzetten. "Dat 159 honden achterblijven vind ik onverteerbaar. Als hij naar België vertrekt, verdwijnt hij uit het zicht en is het lot van de honden zeer ongewis", aldus Karen Soeters van de dierenwelzijnsorganisatie. Ze wil dat de NVWA harder optreedt tegen de fokker en heeft aangifte tegen hem gedaan.

De gemeente Eersel legde in 2021 al een dwangsom om te stoppen aan de fokkerij op, nadat die in opspraak kwam. De fokkerij ging daarop in beroep. De Raad van State stelde de gemeente woensdag in het gelijk omdat de fokkerij in strijd is met het bestemmingsplan. Als er over zes weken bij een controle nog honden gevonden worden, gaat de gemeente over op het opleggen van de dwangsom. Deze kan oplopen tot 25.000 euro.

ANP / Hart van Nederland

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.