Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden meeuwen dood door zeer besmettelijke vogelgriep

Dieren

9 mei 2023, 09:33

De meeuwen die vorige week in groten getale dood neervielen bij het Zwarte Meer in Flevoland zijn bezweken aan een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Dat meldt Omroep Flevoland op basis van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Het instituut trekt die conclusie na een steekproef die is gedaan door de Wageningen Universiteit in Lelystad. Bij alle onderzochte vogels is het virus aangetroffen. Volgens onderzoeker Jelle Boontje van DWHC is deze variant van de vogelgriep zo besmettelijk dat de conclusie wel getrokken kan worden dat alle gevonden meeuwen er aan zijn bezweken.

Vogels opruimen

Niet alleen bij het Zwarte Meer werden de vogels aangetroffen, maar ook bij de Reeuwijkse Plassen en het Eemmeer. Omdat de griep zo besmettelijk is, is het van belang dat de dode vogels worden geïsoleerd van de rest van de natuur.

Heidi Looy, oprichtster van de stichting NatuurlijkHeidi, en haar man Wilco van Roon varen daarom dagelijks op de Reeuwijkse Plassen om deze dode besmette vogels mee te nemen:

Vrijwilligers druk bezig met opruimen honderden dode meeuwen
2:17
Vrijwilligers druk bezig met opruimen honderden dode meeuwen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.