Terug

Volg Hart van Nederland

Hondenpensions soms al tot kerst volgeboekt, hoe zorg je voor een vakantieplek voor je huisdier?

Hondenpensions soms al tot kerst volgeboekt, hoe zorg je voor een vakantieplek voor je huisdier?

Dieren

20 mrt 2023, 17:50

Als je als baasje zonder je huisdier op vakantie wil moet je goed vooruit plannen. Brancheorganisatie Dibevo laat aan Hart van Nederland weten dat de pensions in de zomer en soms zelfs tot en met de kerstvakantie dit jaar al volgeboekt zijn. Mensen boeken nu eerst een vakantie voor zichzelf en gaan daarna pas op zoek naar een logeerplek voor hun huisdier. Dat moet anders want pensions zien de drukte explosief toenemen.

Gijs van den Assum, voorzitter Dibevo, merkt dat er veel stress kan ontstaan bij huisdiereigenaren. "We hebben dit nog niet eerder zo meegemaakt. Als je een tijdje weg bent wil je wel dat je huisdier niets te kort komt. Ons advies is; ga naar een professional maar doe dit wel op tijd, want anders loopt het uit op pijnlijk last-minute gesleep met het dier naar verschillende adressen."

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft één of meer gezelschapsdieren. In totaal leven zo'n 25 miljoen huisdieren in ons land. "Dan moet je niet alleen aan honden of katten denken, maar ook aan cavia's, siervissen en pony's." Van den Assum snapt wel waarom Nederlanders zo dol op een dier thuis zijn. "Het is sentiment bij mensen. Van een huisdier word je nooit zuur."

Pensions zitten vol soms tot eind 2025

De huidige drukte hangt volgens pensions samen met de zogenoemde 'coronahonden' die tussen 2020 en halverwege 2022 werden aangeschaft. In die periode namen zo'n 80.000 huishoudens een hond. Voor veel mensen was het in de crisis een remedie tegen eenzaamheid. "Omdat we toen niet op vakantie konden verbleven weinig honden in een dierenpension. Een aantal moesten zelfs de deuren sluiten. Na twee jaar met beperkingen, trekken mensen er weer massaal op uit en mede daardoor stijgt de vraag naar opvang in dierenpensions."

'Idioot is het gewoon!'

De meeste hondeneigenaren die nu nog op zoek zijn naar een vakantieverblijf, komen van een koude kermis thuis. Ook bij het Dierenhotel 't Gooi in Eemnes staat de telefoon roodgloeiend. "Idioot is het gewoon" zegt Hester van het pension dat al volgeboekt is voor de komende zomervakantie. "Onze vaste klanten gaan voor. We moeten steeds 'nee' verkopen. Ook de dagopvang zit al vol."

Hester denkt dat de enorme drukte komt door de coronahonden. "Als je al jaren een hond hebt dan weet je het wel, maar mensen die nog maar net een hond hebben denken ineens: wat doen we met 'Fikkie' of de poes deze vakantie..."

Tip voor huisdiereigenaren

Heb je een huisdier en kan hij niet mee naar de vakantiebestemming? De brancheorganisatie geeft aan dat de oplossing van het probleem simpel is: regel eerst de logeerplek van je huisdier en boek pas daarna je eigen vakantie.

Dierenhotel 't Gooi ziet een trend. "Kerst 2023 en 2024 is al volgeboekt. We merken dat als mensen terugkomen van vakantie ze alweer de nieuwe vakantie bij ons inplannen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.