Terug

Volg Hart van Nederland

Hond Bowie gewond door grote rattenklem: 'Hoe kan dat in een losloopgebied?'

Hond Bowie gewond door grote rattenklem: 'Hoe kan dat in een losloopgebied?'

Dieren

30 mrt 2023, 19:18

Irma Tol had zaterdag de schrik van haar leven toen ze met haar hond Bowie op pad was, zoals zo vaak op de boseilanden bij het Noord-Hollandse dorp Zwaanshoek. "Daar ineens een grote schreeuw", vertelt ze. Blijkt haar hond in een grote muskusrattenklem vast te zitten. "Hoe kan dat in een losloopgebied?"

Het losloopgebied is een favoriet voor de Ierse setter Bowie. "Mijn hond scharrelt altijd graag langs de waterkant", aldus Irma. Tot hij ineens in de val loopt. Een klem die is neergelegd om muskusratten te bestrijden, had Bowie goed te pakken. "Dat is echt schrikken, want je kent je hond", vertelt Irma aan Hart van Nederland. "Ik hoorde aan zijn schreeuw: hier is iets mis. Hij ging meteen zitten met zijn poot omhoog."

In eerste instantie denkt Irma aan een rivierkreeft, of misschien wel prikkeldraad. "Toen kwam ik dichterbij en zag ik: 'Het is een rattenklem.'" Irma voelt zich nog steeds onwel worden als ze aan dat moment terugdenkt. "Wat een gevecht om zo'n ding open te maken", beschrijft ze de benarde situatie. "Gelukkig was ik met een vriendin, en bleef mijn hond heel kalm."

Bekijk waarom muskusratten op deze manier worden bestreden:

De muskusrat: graaft gangen onder dijken, is een gevaar voor onze veiligheid
1:42
De muskusrat: graaft gangen onder dijken, is een gevaar voor onze veiligheid

Bowie liep daarna "wat mank" en zijn pootje was "wat gezwollen". Volgens de dierenarts waar de hond is geholpen zou het een "groot wonder" zijn dat er niets kapot is. "Wellicht de kalmte van Bowie zelf en toch de snelheid waarmee we het konden loskrijgen, heeft daaraan meegeholpen. Voor de zekerheid pijnstilling en een beetje kalm aan met wandelen."

Waarschuwingen verdwenen

Het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, dat in verschillende regio's verantwoordelijk is voor de bestrijding van muskusratten, geeft aan dat ze nog aan het uitzoeken is of de klem door een van de werknemers of door een stroper is geplaatst. "We controleren regelmatig, plaatsen vlaggetjes en borden om mensen te waarschuwen. We hebben in het gebied waar mevrouw Tol liep geconstateerd dat er vlaggen en borden zijn verdwenen."

Wie verantwoordelijk is voor de verdwenen waarschuwingen is niet bekend, ook dat wordt door het Hoogheemraadschap onderzocht. Wel geeft de woordvoerder bij Hart van Nederland aan te hopen op een snel herstel voor Bowie. Ook adviseert de woordvoerder om op deze website te kijken om te weten wat je moet doen als jijzelf of een dier in zo'n klem vastzit.

Met Bowie gaat het in ieder geval al een stuk beter. "Hij heeft echt een engeltje op de schouder gehad", vertelt Irma opgelucht. Nadat Bowie dit weekend en maandag nog wat pijnstilling heeft gekregen, lijkt hij nu voorzichtig weer de oude. "Vanmorgen alweer een fijne ronde met hem gemaakt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.