Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe gaat het met beer Kirisuha uit Oekraïne? 'Ze is erg getraumatiseerd'

Hoe gaat het met beer Kirisuha uit Oekraïne? 'Ze is erg getraumatiseerd'

Dieren

11 apr 2022, 16:32

Beer Kirisuha uit Oekraïne, die zondag aankwam in het Berenbos bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is erg getraumatiseerd. Dat vertelt dierenverzorgster José Kok van Stichting Bears in Mind maandag tegen Hart van Nederland. "Ze reageert best wel heftig."

Het 24-jarige vrouwtje trad de eerste zes jaar van haar leven op als circusbeer. In de achttien jaar leefde ze in erbarmelijke omstandigheden in een kleine kooi bij een luxe hotel in Oekraïne. Bears in Mind probeerde het opgesloten dier al langer naar Nederland te halen, maar de eigenaar weigerde keer op keer.

Toen eind februari de oorlog in Oekraïne losbarstte werd de levenssituatie van Kirisuha nog penibeler: haar baas vocht aan het front tegen de Russen en kon hierdoor niet meer voor haar zorgen. Uiteindelijk kreeg de dierenorganisatie toestemming om haar op te halen. Na een dagenlange reis kwam ze zondag aan in Nederland.

'Heftige reactie op andere beren'

"We deden zondag het luik open en zagen een mooie bruine beer," vertelt José Kok, hoofd dierenverzorging van Het Berenbos. In die speciale opvangplek naast Ouwehands Dierenpark kunnen opgesloten - en soms zelfs ook mishandelde - beren de rest van hun leven in vrijheid leven.

"Al vrij snel bleek dat het toch wel gaat om een getraumatiseerde bruine beer", aldus Kok. Dat is volgens haar te zien aan het gedrag dat Kirisuha de afgelopen dag heeft vertoond. "Richting mensen is het niet zo'n probleem, maar tegen de andere beren die in het bos romdlopen reageert ze best wel heftig."

Daarnaast maakt Kirisuha ook veel doelloze bewegingen. Dat soort gedrag ontstaat vaak door een prikkelloze omgeving, legt Kok uit. "Die beren hebben in zo'n kooi niks te doen, dus ze vervelen zich. Daardoor gaan ze bewegingen maken die niks meer met hun natuurlijke gedrag te maken hebben. Dat is puur om de tijd te doden."

'Uiteindelijk komt het altijd goed'

De Oekraïense beer zit momenteel nog in quarantaine zodat ze rustig kan bijkomen. Als ze eraan toe is, gaan de dierenverzorgers werken aan haar gedrag. "Uit ervaring weten we alleen wel dat het gedrag eigenlijk nooit helemaal verdwijnt", aldus Kok. Maar ze heeft er wel vertrouwen in dat het kan verbeteren.

Op de langere termijn zal Kirisuha ook Het Berenbos in moeten. Een grote stap, omdat de jarenlang opgesloten beer dan kennis maakt met andere diersoorten met wie ze nooit heeft samengeleefd, zoals andere beren en wolven. Kok verwacht dan ook dat het wenproces even zal duren, maar dat is volgens haar niet erg: "Uiteindelijk komt het altijd goed."

Foto: Stichting Bears in Mind

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.