Terug

Volg Hart van Nederland

Hertenkamp dreigt uit te sterven en lijst met toegestane huisdieren wordt mogelijk ook korter

Dieren

25 jan 2023, 20:04

Wie is er niet groot mee geworden: hertjes voeren vanuit de kinderwagen. Het zou zomaar kunnen dat het over een paar jaar voorbij is en de bekende hertenkampen in Nederland verdwijnen. De Tweede Kamer debatteert donderdag namelijk over een nieuwe huis- en hobbydierenlijst.

Op de lijst komen straks diersoorten te staan die vanaf 2024 nog gehouden mogen worden in Nederland en welke dieren vanaf dan verboden zijn om te houden. Waarschijnlijk is het straks niet alleen afgelopen voor de herten, want het verbod zou ook gaan gelden voor diersoorten die veel gehouden worden, zoals de Russische dwerghamster. Onzin, zegt brancheorganisatie KleindierNed. "Damherten worden al eeuwen door mensen gehouden. De Russische dwerghamster wordt al 80 jaar in Europa gefokt en de chinchilla wordt al 100 jaar gefokt zonder inbreng van dieren uit het wild."

'Hertenweide is fenomeen'

Heb je een dier die straks niet op de lijst staat thuis, dan komen ze hem niet van je afpakken. Maar ze mogen niet meer gefokt worden. Ze zouden namelijk ziektes kunnen hebben en niet geschikt zijn om in een hokje te leven. "De risico’s van het houden van deze dieren voor dierenwelzijn, gezondheid en veiligheid zijn niet groter dan van zoogdieren die wel gehouden mogen worden, zoals bijvoorbeeld het paard", zegt KleindierNed.

Ook Niko Dol, van het Hertenkamp in Enkhuizen is verbaasd. "De dieren worden hier goed verzorgd, de expertise is bij de hand en ze hebben goed de ruimte. Het is een fenomeen hier in Enkhuizen. De weide is begonnen meteen na de Tweede Wereldoorlog en menig ouder, inclusief ik, is hiermee groot geworden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.