Terug

Volg Hart van Nederland

Heel 's-Gravenzande speurt naar drie vermiste stokstaartjes

Dieren

21 mrt 2023, 13:02

Sinds een paar weken is 's-Gravenzande in de ban van drie ontsnapte stokstaartjes. De beestjes zijn ontsnapt uit de privédierentuin van dorpsgenoot Jan Knoppert. Met hulp van de politie, dierenambulance en buurtbewoners wordt er volop gezocht naar de drie dieren, maar nog zonder resultaat.

De exotische beestjes in een Nederlandse woonwijk is een bijzondere gewaarwording. Telkens als de zoekers aankomen op de plek waar de stokstaartjes zijn gespot, zitten ze alweer ergens anders. "Ik wist dat de beestjes goed zijn in ontsnappen, maar ik had daar echt wel goed rekening mee gehouden. Maar het zijn zulke goede gravers", vertelt eigenaar Knoppert dinsdag aan Hart van Nederland.

De dierenliefhebber heeft de stokstaartjes ongeveer een jaar en ze zijn al een keer eerder ontsnapt. "Ik heb het hok toen zo goed dichtgemaakt met gaas, maar blijkbaar hebben ze toch weer een gaatje gevonden." Knoppert merkt dat de dieren niet meer zo schuw zijn om de omgeving rond het huis ontdekken.

Inmiddels houden de stokstaartjes de buurt flink bezig. "Ze zijn moeilijk om te zien hoor, die stokstaartjes", vertelt Theo de Wijs van de dierenambulance. "Ze kruipen vaak weg in kleine gaatjes. Maar we gaan het gewoon weer proberen vandaag."

Verbod op stokstaartjes

Peter de Haan van stichting AAP maakt zich zorgen over de ontsnapte dieren. "Nu lijkt het nog redelijk onschuldig, maar ze horen hier niet thuis." Daarnaast kunnen de beesten volgens De Haan ziektes overbrengen, vinden ze hier niet het juiste voedsel en vormen ze een gevaar voor het verkeer. "Ze zijn dit niet gewend en krijgen stress door de onbekende omgeving."

Vanaf 1 januari 2024 mogen de stokstaartjes niet meer worden gehouden, gefokt of verhandeld. "Gelukkig maar, want ze zijn echt ongeschikt als huisdier", stelt De Haan. "Laat ze lekker met rust, ze horen thuis in de natuur."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.