Terug

Volg Hart van Nederland

Wolf voelt zich thuis in Nederland: explosieve groei in deze gebieden

Dieren

13 mei 2024, 14:23

In Nederland is het aantal wolven dat zich heeft gevestigd of door het land zwerft, verder toegenomen. Tussen oktober vorig jaar en medio februari dit jaar heeft uitvoeringsorganisatie BIJ12 maar liefst 26 nieuwe wolven vastgesteld. Dit brengt het totale aantal geïdentificeerde wolven in Nederland op 51.

Deze nieuwe wolven zijn voornamelijk nakomelingen van de wolven die reeds in Nederland aanwezig waren. Hun aanwezigheid is bevestigd door gevonden DNA-materiaal. Verder gaat het vooral om zwervende wolven die ook in België en Duitsland zijn waargenomen.

Wolf gedood door andere wolf

In de voortgangsrapportage van BIJ12 is de melding van mogelijk de eerste wolvenmoord door een ander wolf in Nederland. Een dode wolf, gevonden in de omgeving van Elspeet op de Veluwe, vertoonde DNA-sporen en bijtwonden die wijzen op een conflict met een of meerdere andere wolven.

Het Drents-Friese Wold spant de kroon met de aanwezigheid van tien verschillende wolven, gevolgd door roedels in het noorden van de Veluwe met negen wolven en het zuidwesten van de Veluwe met acht wolven. Opmerkelijk is dat er van de Hoge Veluwe geen cijfers bekend zijn, omdat de parkdirectie daar geen onderzoek toelaat.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.