Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is waarom mensen zich zorgen moeten maken om de vogelgriep

Dit is waarom mensen zich zorgen moeten maken om de vogelgriep

Dieren

20 feb 2022, 13:18

Er lijkt voorzichtig een einde aan het coronavirus te komen, maar de volgende pandemie ligt al op de loer: de vogelgriep. Hoewel weinig mensen het gevaar van deze griep inzien, noemt viroloog Marion Koopmans het bij tv-programma Buitenhof "een permanente pandemische dreiging".

Want hoewel de naam anders doet vermoeden, kan de vogelgriep ook worden overgedragen op de mens. "We zien de afgelopen jaren een enorme verschuiving in het (vaker, red.) voorkomen van vogelgriep. Die verandering vind ik zorgelijk", zegt Koopmans.

Volgens de website van het RIVM krijgen mensen die ziek worden van vogelgriep dezelfde symptomen als de wintergriep. Denk daarbij dan aan koorts, spierpijn, hoofdpijn en hoesten. Het RIVM meldt dat de ziekte vaak een mild verloop heeft, al zijn er met name in Azië verschillende typen vogelgriepvirus bekend "die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen". Desondanks stelt het RIVM dat vogelgriep bij mensen haast niet voorkomt.

Helft mensen overleden

In Nederland heerst momenteel een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Volgens Gerrit de Boon, manager van de dierenambulance, moeten mensen daar niet te licht over denken. "Het is al bekend dat er vossen besmet zijn, er zijn bunzinkjes besmet. Aangezien dat allemaal zoogdieren zijn en de mens ook een zoogdier is, is het wel degelijk heel gevaarlijk en zullen we heel erg op onze hoede moeten zijn", vertelde hij eerder aan Hart van Nederland.

In Europa zijn in de afgelopen vijf jaar 689 mensen besmet geraakt met het vogelgriepvirus, "daarvan is bijna de helft overleden", laat De Boon weten. En dat gaat de komende jaren alleen nog maar vaker voorkomen, zegt Koopmans. "We keken vroeger naar China voor de H5-virussen (vogelgriep, red.), die hebben we nu gewoon in onze achtertuin zitten, en permanent."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.