Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenrechtenorganisatie wil verbod op afschieten wilde katten in Friesland: 'Wreed en onnodig'

Dieren

10 jan 2023, 08:47

Friesland is nog de enige Nederlandse provincie die zwerfkatten laat afschieten door jagers. Dat moet per direct stoppen, vindt de stichting Dier&Recht, die de bestaande regeling 'bizar' vindt. Volgens de provincie is het afschieten noodzakelijk om kwetsbare weidevogels te beschermen, maar Dier&Recht noemt die reden achterhaald en onnodig.

In 2021 zijn er ruim 250 verwilderde katten gedood, het jaar ervoor 447. Cijfers over 2022 ontbreken nog, maar de dierenrechtenorganisatie vreest voor een nieuwe stijging. Om het probleem aan de kaak te stellen en druk uit te oefenen op de provincie is de dierenrechtenorganisatie een petitie gestart. In een korte tijd is de petitie al ruim 600 keer ondertekend. In totaal hoopt de organisatie minimaal 10.000 handtekeningen te verzamelen.

Katten vangen, castreren, chippen en vrijlaten

Hoewel Friesland zwerfkatten op basis van artikel 67 van de Flora- en faunawet uit 2003 mag laten afschieten, zijn alle overige provincies er inmiddels mee gestopt. Utrecht deed dat eind 2020 als laatste. Er worden tegenwoordig diervriendelijkere methodes gebruikt om de wilde kattenpopulatie binnen de perken te houden: katten worden gevangen, gecastreerd, gechipt en vervolgens teruggeplaatst op boerderijen, maneges en tuinderijen. Daar helpen ze om muizen en ratten te bestrijden. Een deel eindigt bij gewone huishoudens. Veel gevangen katten zijn jong en prima te socialiseren, aldus Dier&Recht.

Volgens de stichting, in 2006 opgericht door Varkens in Nood om ook voor andere dieren op te komen, baseert Friesland zich op achterhaalde regelgeving. "De vogelstand is de afgelopen decennia zeker flink achteruitgegaan, maar zwerfkatten hebben daar weinig tot niets mee van doen", zegt Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht. Volgens haar is de intensieve landbouw en veehouderij de schuldige, die zorgt dat de biodiversiteit en dus de weidevogels het moeilijker hebben.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.