Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenparken nemen maatregelen: 'Bezoekers dumpen hele nasischotels hier'

Dieren

22 feb 2023, 22:11

Het lijkt zo onschuldig om een boterham aan een hertje te geven of je overgebleven prakje met wat avocado van gisterenavond bij de vogels te dumpen, maar het is hartstikke gevaarlijk. Dieren die het eten worden ziek en overlijden soms zelfs. Daarom nemen steeds meer dierenparken maatregelen tegen mensen die hun voedsel over het hek gooien.

Hij heeft wel eens frikandellen moeten opruimen uit de dierenweide en laatst vond hij een nasischotel. Maarten Koolen, voorzitter van Stichting Dierenpark Helmond, is helemaal klaar met mensen die eten dumpen. "Het probleem is dat de dieren ziek worden. Regelmatig moeten we een dierenarts laten komen, want van bijvoorbeeld brood kunnen ze nierstenen krijgen. Het is te gek wat er af en toe in gedumpt wordt. Dat moet echt veranderen."

Vogels onbewust vergiftigd

Daarom heeft hij een algeheel voerverbod ingesteld voor zijn park. "We weten van andere dierenparken dat het een stuk vermindert en doordat we nu extra boa's laten lopen, zien mensen ook dat het echt wel menens is. Ik verwacht dat het echt beter wordt", zegt hij tegen Hart van Nederland.

In zijn park lopen herten, wallaby's, lama's, Schotse Hooglanders, geiten en verschillende soorten gevogelte. "We kijken nu ook of we pakketjes kunnen maken met voer dat wel goed is voor de dieren."

Hij is niet de enige met dit probleem. "In het Julianapark in Utrecht worden vogels weggehaald", weet Niels Kalkman van de Dierenbescherming. Volgens hem zijn daar verschillende dieren overleden door het gedumpte eten. "Vogels worden te dik, of eten dingen die ronduit giftig voor ze zijn. Neem als voorbeeld avocado. Je hebt een lekker prakkie gekookt, er zit avocado doorheen en je brengt het naar het park. Een vogel eet het en gaat dood. Het is nobel om niets weg te gooien, maar verzin er een andere manier voor."

Wat mag je de dieren nog wel voeren?

De Dierenbescherming maakt zich zorgen. De organisatie ziet niet alleen zieke dieren, maar er ontstaan meer problemen door het dumpen van eten. "Eten dat niet wordt opgegeten, trekt ratten aan, dat moet weer worden bestreden."

Mag je dan helemaal niets meer voeren aan de dieren? Het meeste fruit is wel veilig voor de dieren. Niels van de Dierenbescherming heeft nog wel een handige tip: "Het beste dat je kunt doen als je de dieren iets te eten wil geven is langslopen bij de eigenaar van het park. Die weten als geen ander wat de dieren wel of niet mogen eten. Misschien hebben zij zelfs nog iets liggen wat wel over het hek gegooid mag worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.