Terug

Volg Hart van Nederland

Deel laboratorium-Beagles heeft gouden mandje gevonden: 'Nu kunnen ze écht hond zijn'

Dieren

24 apr 2023, 19:47

Voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld medicijnen zijn ze van levensbelang: proefdieren. En ook al weet je dat ze nodig zijn, hebben veel mensen er toch moeite mee. Zo'n dier moet ook gewoon dier kunnen zijn, vinden zij. Bij deze beagles in het Friese Kootstertille kan het allebei. Na een leven als proefdier, proeven ze nu van de vrijheid.

Vorige maand werden er ongeveer tachtig Beagles, afkomstig uit verschillende laboratoria, opgevangen in de opvang. Nu, twee maanden later, zijn er wel al 33 Beagles herplaatst, Een van hen is Beagle Frey.

Hij heeft een huisje gevonden in het Overijsselse Zuna, waar hij eindelijk leert om echt hond te zijn. "Je spreekt het uit als vrij. De naam is natuurlijk best toepasselijk, gezien zijn achtergrond. Het is een mannetje. Hij wordt in juni 3 jaar", vertelt Inge van den Berg tegen Hart van Nederland.

Recht op goed huis

De eerste ontmoeting tussen Frey en zijn nieuwe baasjes was pas toen zij hem thuisgebracht kregen omdat hij direct uit het lab kwam: "Hij is aanhankelijk, wil graag geaaid worden en hij heeft weleens een paar gekke minuten. Hij leert nu om te spelen, vrolijk te zijn en zichzelf te zijn."

Van den Berg keek eerst met haar gezin voor een asielhond. Al snel viel haar oog, op de website ikzoekbaas.nl, op het kopje 'proefdieren'. "Toen ik zag dat je deze dieren ook kon adopteren, ging ik mij hierin verdiepen. Zij hebben ook recht op een goed huis. Het is fijn als je ze een mooi leven kan geven", vertelt ze.

Stijging aantal dierenproeven

In 2020 heeft de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 448.798 dierproeven geregistreerd. In dit getal zitten alle dieren die gebruikt zijn voor onderzoek. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2019; toen waren het er 448.656. In 2021 zijn er 477.970 dierproeven geregistreerd; weer een stijging.

Ondanks deze stijging ziet Stichting Proefdier Vrij de toekomst wel rooskleurig in:

Deel laboratorium Beagles hebben een gouden mandje gevonden
2:17
Deel laboratorium Beagles hebben een gouden mandje gevonden

Beeld: Iris Sijbom Fotografie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.