Terug

Volg Hart van Nederland

De vogels vallen vandaag letterlijk van het dak, opvang heeft 'dagtaak aan baby's voeren'

De vogels vallen vandaag letterlijk van het dak, opvang heeft 'dagtaak aan baby's voeren'

Dieren

19 juli 2022, 16:39

'De mussen vallen van het dak' is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt met hoge temperaturen, maar het gebeurt ook écht. Bij het Vogelhospitaal Naarden worden deze week steeds meer gewonde en uitgedroogde vogels binnengebracht.

Dat komt doordat de vogels broeden onder de dakpannen, legt Erik Bruining van de Vogelopvang uit. "Door de hitte wordt het daar te warm en dan willen ze meer verkoeling zoeken. De vogels die nog geen volwaardige vleugels hebben, kunnen nog niet vliegen en vallen dan van het dak naar beneden." Soms vallen ze dood, soms raken ze gewond. In dat laatste geval worden ze naar Bruining en zijn team gebracht.

Dagtaak aan baby's voeren

In de opvang zitten op dit moment bijna zeshonderd vogels. Met de hitte van de afgelopen dagen zijn het er "tientallen extra dan normaal". De vogels worden nagekeken, zodat de medewerkers weten waar ze behoefte aan hebben. Dat is vaak vocht en mineralen.

"Bij babymussen moeten we de situatie in een nest nabootsen. Ze worden warm gehouden en elke dertig à veertig minuten worden ze gevoerd. Soms hebben we wel meer dan honderd baby's en dan hebben onze vrijwilligers een dagtaak aan het voeren. Als ze met de laatste klaar zijn moeten ze vaak meteen terug naar de eerste omdat dan de dertig minuten voorbij zijn."

Waterbakje neerzetten

De opvang heeft wel wat tips voor als je zelf een vogel vindt. "Haal ze uit de zon. Normaal zou je ze terugzetten in het nest, maar dat is op dit moment natuurlijk helemaal niet slim om te doen. Bel daarom de dierenambulance, zodat ze ze op kunnen halen", adviseert Bruining.

"Verder kun je ook een waterbakje voor de volwassen vogels neerzetten zodat zij zich in ieder geval kunnen verkoelen. Je kunt ook schaduwplekken creëren door de heggen niet te knippen en de vogelhuisjes op een schaduwpunt te zetten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.