Terug

Volg Hart van Nederland

Chimpansee geboren in Dierenrijk, goed nieuws voor deze bedreigde diersoort

Chimpansee geboren in Dierenrijk, goed nieuws voor deze bedreigde diersoort

Dieren

16 feb 2023, 15:29

In Dierenrijk, in het Brabantse Mierlo, is woensdag een West-Afrikaanse chimpansee geboren. De dierentuin geeft aan dat dit goed nieuws is, omdat de diersoort in de natuur ernstig wordt bedreigd.

Het geslacht van het aapje is nog niet bekend gemaakt. De groep bestaat nu uit acht chimpansees. Het is niet bekend wie de vader van het jong is, wel is duidelijk dat de 35-jarige chimpansee Christa de moeder is.

Bekijk de pasgeboren (schattige) chimpansee in deze video:

"We gaan een plukje haar opsturen voor DNA-onderzoek", zegt hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen in een persbericht. "Er leven twee mannen in de groep en het is niet bekend door wie Christa is gedekt. Het is binnen de groep niet belangrijk wie de vader is, want de mannen hebben geen vadergevoelens."

Managementprogramma

In de natuur neemt de populatie chimpansees snel af. De Afrikaanse bossen, waar de dieren leven, worden gekapt door de mens voor mijnbouw. Er wordt ook op de dieren gejaagd om ze op te eten of te houden of te verkopen als huisdier. "Het is dus fijn dat we met de geboorte van een jong hier bij kunnen dragen aan de instandhouding van deze prachtige diersoort", zegt General Manager Roel Huibers.

Om de diersoort te kunnen behouden, is er een managementprogramma opgericht. Dat moet zorgen voor een gezonde populatie in Europese dierentuinen. "Het is daarom voor ons belangrijk om te weten wie de vader is. Zo houden we de populatie in de dierentuinen gezond."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.