Terug

Volg Hart van Nederland

Bultrug gezien bij Scheveningen: 'Dier verandert langzaam van bezoeker in vaste bewoner'

Bultrug gezien bij Scheveningen: 'Dier verandert langzaam van bezoeker in vaste bewoner'

Dieren

3 jan 2023, 17:42

Heb je ooit al eens een bultrug in het echt gespot? Als je woensdag naar de kust van Kijkduin of Scheveningen gaat, is er een kans dat je een gaat zien. Dinsdag werd namelijk een bultrug gespot op beide plekken, om 13.10 uur bij Scheveningen en daarna om 15.00 uur bij Kijkduin.

De bultrug werd voor het eerst 2 kilometer van de kust gespot, bij Kijkduin was hij of zij al dichterbij: op 500 meter afstand.

Waarschijnlijk gaat het om dezelfde bultrug die vorige week bij de Belgische kust werd waargenomen, zegt een woordvoerder van SOS Dolfijn tegen Hart van Nederland. Daar zwom op 29 december een bultrugwalvis bij de kust van Oostende. Dat was een volwassen dier, en het dier van vandaag lijkt ook volwassen.

Is het bultrug Dutchy?

SOS Dolfijn verwacht dinsdagavond beelden te krijgen van het dier. Dan gaat de hulporganisatie onderzoeken om welke bultrug het gaat, of het dier gezond is (zo lijkt het wel) en hoe zijn of haar gedrag is.

Of het gaat om de bekende walvis Dutchy, die in 2007 voor de Nederlandse kust werd gespot, is nog niet bekend. "Dat zou echt een giller zijn", zegt de woordvoerder. "Alles kan, maar dat zou echt fantastisch zijn."

Een enorme levensechte replica van Dutchy is toevallig sinds december te zien bij SOS Dolfijn. Jim van Dijk werkte maanden aan de replica van de 14 meter lange bultrug.

Dat ziet er zo uit:

Jim maakte levensechte replica van bultrug Dutchy: 'Hij komt echt tot leven'
1:55
Jim maakte levensechte replica van bultrug Dutchy: 'Hij komt echt tot leven'

Dutchy is niet de enige bultrug die voor de Nederlandse kust gespot is de afgelopen jaren. Ook bultrug Jojo werd in 2019 bij de Haagse kust gezien en begin vorig jaar zwom er ook een bultrug bij Kijkduin. Jojo zwom keer op keer terug richting de kust, en daar kwamen veel mensen op af. SOS Dolfijn verwacht ook woensdag weer drukte door mensen die graag het dier willen zien.

Misschien is de bultrug woensdag niet meer te zien, maar de kans is groot dat de komende jaren er wel meerdere dieren voor de Nederlandse kust zwemmen. "Sinds deze eeuw is het bijna een jaarlijks terugkerend iets", zegt de woordvoerder van SOS Dolfijn. "Sinds een jaar of tien zien we elk jaar wel een bultrug in Nederland. Het lijkt erop dat de bultrug verandert van een bezoeker in een vaste bewoner van de Noordzee. Vroeger zag je ze één of twee dagen, nu blijven ze soms drie maanden."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.