Terug

Volg Hart van Nederland

Boswachters Hoge Veluwe helemaal klaar met wolvenpaparazzi: 'Idioten'

Dieren

8 okt 2022, 22:02

Bij Nationaal Park de Hoge Veluwe in Gelderland zijn ze er helemaal klaar mee. De wolf lijkt daar steeds meer te wennen aan mensen, en komt steeds dichterbij. Dat trekt weer natuurliefhebbers aan, die dit niet willen missen en alles doen voor het perfecte plaatje. En laat dat het probleem nou juist alleen maar groter maken.

De hele week zijn natuurfotografen in de ban van de wolf. Die komen namelijk op de Veluwe wel erg dichtbij het wilde dier; een exemplaar kwam op slechts vijf meter afstand te staan van een stilstaande medewerker van het park. Dat leidde er eerder deze week toe dat een aantal fotografen van de gebaande paden afgingen en de wolf achterna liepen voor een fotomomentje met het wilde dier. En laat dat nou geen goed idee zijn, omdat je zo wolven creëert die niet mensenschuw zijn. Dat betekent dat ze als volwassenen waarschijnlijk afgeschoten worden.

Verantwoordelijkheid van de bezoekers

Toch ligt de verantwoordelijkheid echt bij de bezoekers van het park, zegt Jakob Leidekker. "We kunnen niet tegen de wolven zeggen dat ze niet dichtbij de mensen mogen komen."

Mensen die vrijwillig wolven opzoeken: het lijkt de omgekeerde wereld. In een rondgaande video is vrijdag te zien hoe een groep fotografen een wolf insluit op Nationale Park de Hoge Veluwe. "Idioten", noemt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het park hen. "Ze willen de ideale plaat maken en gaan de wolf opzoeken", zegt hij. "Die mensen moeten gewoon nadenken over wat ze aan het doen zijn. Natuur is natuur, gedraag je ernaar."

Minder schuw

Wolven worden minder schuw voor mensen, merkt Leidekker. "We zien dat ze minder bang worden en zelf ook de mensen gaan opzoeken. Op het moment dat de mens geen gevaar is en er is geen negatieve ervaring, dan is het niet geheel onlogisch dat de wolf denkt: die mensen zijn geen raar gebeuren."

Toch is het nu nog geen gevaarlijke ontwikkeling, volgens Leidekker. "Nu nog niet. Wolven gaan naar mijn inziens aan mensen wennen. We moeten kijken hoe we daarmee omgaan." Bezoekers blijven ook welkom, als ze zich aan de regels houden. "Blijf op de paden. Heb een beetje geduld voor het ideale plaatje. En als je richting een wolf loopt, krijg je een prent."

'Ze banjeren overal doorheen'

Zaterdagmiddag staat er een groep (hobby)fotografen op de Veluwe klaar om een plaatje van de wolf te schieten. "Ik vind dat mensen met meer respect voor de natuur moeten omgaan. Ze banjeren overal doorheen", vertelt een bezoeker. "Het verbaasde me een beetje, maar wij zijn er zelf natuurlijk ook voor de wolf."

Ook een andere bezoeker baalt van de ophef rondom de video. "Het is niet goed dat mensen erop af gaan. Je moet er niet achter de wolven aan gaan jagen. Als ik de wolf kan meepakken, is het leuk, maar het is geen must. Dat is een kwestie van geduld, want er komen toch steeds meer wolven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.