Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA haalt 435 honden weg bij horrorfokker in Eersel

Dieren

25 jan 2023, 17:47

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag en woensdag in totaal 435 honden weggehaald bij fokkerij Kwispel Enzo in het Brabantse Eersel. "Tijdens de inspectie bleek dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden", meldt de autoriteit. De dieren worden opgevangen op plekken "waar zij de juiste zorg wel krijgen".

De fokker was al eerder in opspraak geweest doordat in zijn bedrijf niet goed voor de dieren werd gezorgd. Hij kreeg eind vorig jaar de opdracht de werkwijze te verbeteren, maar heeft dat volgens de NVWA onvoldoende gedaan. Het is ook niet voor het eerst dat er honden bij dit bedrijf zijn meegenomen om ze ergens anders een beter leven te bezorgen. In december werden er ook al 29 weggehaald.

Nog ruim honderd honden bij fokker

Er blijven nu nog 115 volwassen honden en 44 pups wel in Eersel. "Er is geen reden om deze dieren mee te nemen. Bij alle honden is een zorgvuldige afweging gemaakt of in bewaring nemen of op de locatie blijven de best passende oplossing is. Dieren verplaatsen levert namelijk stress op. Verplaatsen van moederhonden met jonge pups levert bijvoorbeeld een te groot risico op voor de pups", aldus de NVWA. De NVWA blijft de fokkerij "nauwlettend in de gaten houden".

Dierenrechtenorganisatie House of Animals liet eerder bij Hart van Nederland al weten dat het weghalen bij deze fokker niet snel genoeg gaat.

House of Animals wil met kort geding honden weghalen bij 'horrorfokker' Eersel
1:02
House of Animals wil met kort geding honden weghalen bij 'horrorfokker' Eersel

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.