Terug

Volg Hart van Nederland

Verwaarloosde Oekraïense beer Kirisuha aangekomen in het Berenbos

Dieren

10 apr 2022, 19:22

Beer Kirisuha is zondag veilig aangekomen in het Berenbos bij Ouwehands Dierenpark Rhenen. Het 24 jaar oude vrouwtje leefde bijna twintig jaar in een kleine kooi in Oekraïne. Door de oorlog dreigde het opgesloten dier te verhongeren.

Kirisuha heeft de eerste zes jaar van haar leven als circusbeer opgetreden. In de achttien jaar daarna leefde ze onder erbarmelijke omstandigen in een kleine kooi bij een luxe hotel in Oekraïne, meldt dierenorganisatie Bears in Mind, die zich al langer om het lot van de beer bekommert.

Eigenaar vecht tegen de Russen

"We waren al lang op de hoogte van het ellendige bestaan van Kirisuha, maar de eigenaar wilde haar niet afstaan", legt directrice Ingrid Vermeulen uit aan Hart van Nederland. Toen eind februari de Russische aanval op Oekraïne begon werd de situatie nog penibeler. Omdat haar baas nu aan het front tegen de Russen vecht, kan hij niet meer voor het dier zorgen.

Uiteindelijk gaf hij aan Bears in Mind toestemming om zijn beer op te halen. Goed nieuws dus voor Kirisuha, maa er is ook teleurstelling: de organisatie zou namelijk eigenlijk nog een andere beer ophalen uit Oekraïne. Die besloot echter op het laatste moment dat hij zijn dier toch niet wilde afstaan.

"Hij vecht op dit moment in de oorlog en wil daarna zijn beer nog kunnen zien. Hij ziet de beer als zijn huisdier", aldus Vermeulen. Bears in Mind zal er alles aan doen om het opgesloten beest op een later moment alsnog te kunnen bevrijden uit het oorlogsgebied, verzekert de directrice.

Berenbos bij Ouwehands Dierenpark

Kiriusha is ondertussen na een dagenlange reis aangekomen in het Berenbos. Het vrouwtje gaat eerst in quarantaine om tot rust te komen, maar daarna kunnen bezoekers haar hopelijk nog jaren aanschouwen. " Beren worden gemiddeld zo'n dertig jaar oud. Ze heeft hier dus zeker nog een paar mooie jaren voor de boeg", zegt Vermeulen. Bears in Mind zet zich al jaren in om beren in nood te helpen. Sommige van de dieren worden naar Nederland gebracht en opgevangen in het Berenbos naast Ouwehands Dierenpark. Daar kunnen de getraumatiseerde - en soms ook mishandelde - beren de rest van hun leven in vrijheid leven.

Beeld: Bears in Mind

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.