Terug

Volg Hart van Nederland

Remko heeft 17 hechtingen na aanval door wild zwijn: 'Ik dacht dat het klaar was'

Dieren

26 jan 2023, 11:54

Remko Renckens uit het Limburgse Meerssen kreeg zondag de schrik van zijn leven toen hij werd aangevallen door een wild zwijn. Zeventien hechtingen in zijn arm verder vertelt hij zijn verhaal aan Hart van Nederland.

Zoals zoveel Nederlanders was Remko zondag toe aan het leven naar de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Vooraf ging hij nog even een blokje om in het Kalverbosch, samen met zijn dochters van 9 en 13. Het moest hetzelfde rondje door het bos zijn als ze zo vaak maken, alleen heeft hij deze keer na een kwartier ineens een wild varken aan zijn arm hangen.

"Ik hoorde een hoop geritsel en gegrom", gaat Remko terug naar het moment van de aanval. "Voordat ik er erg in had, had ik iets aan mijn arm zitten. Hij kwam uit de struiken. Ik zag nog net in de laatste seconde iets op me afkomen. Ik dacht eerst aan een hond, maar ik had al snel in de gaten dat het iets anders was. Mijn dochters liepen gelukkig achter me, anders had je waarschijnlijk een ander verhaal."

Kinderen eerst

Het ging heel snel, vertelt Remko. "Je komt in een soort overlevingsmodus. Eerst je kinderen, dan jezelf. Ik wilde dat zij wegkwamen, maar zelf kon ik ook niet zoveel. Ik weeg zo'n 75 kilo, maar dat beest is twee keer zo zwaar. Hij zat vast en zijn kop ging een keer rond. Uiteindelijk heeft hij zelf losgelaten. Toen stond hij voor me. Even dacht ik: 'nu is het klaar, nu gaat 'ie me aanvallen'. Die beesten zijn zó groot en sterk, hij kwam tot mijn heup." Maar een tweede confrontatie bleef uit.

Het is waarschijnlijk dat het zwijn zijn jongen willen beschermen. De gemeente Meerssen waarschuwt voor kroostbewakende zwijnen in natuurgebieden Kalverbosch, Humcoven, Vliek, Waterval en Raar. De dieren kunnen agressief gedrag vertonen, zeker als ze denken dat hun kinderen in gevaar zijn.

Tot op het bot

In eerste instantie dacht Remko dat het met zijn verwondingen wel meeviel. "Ik zag wat bloed druppelen op de sneeuw. Uit een reflex heb ik er sneeuw op gedaan, want dan kon het koelen. Mijn dochter vroeg tijdens het weglopen of we niet 112 moesten bellen. Maar ik was vooral bezig met wegkomen, ik had niet door hoe ernstig het was."

"Maar op een gegeven moment begon mijn mouw wel heel nat te worden", vervolgt hij. "Toen zag ik dat het echt een grote vleeswond was, tot op het bot. Ik ben op adrenaline naar huis gelopen. Daar heb ik mijn arm afgebonden met een handdoek en gewacht tot ik ben opgehaald door de ambulance."

In het ziekenhuis is het personeel ruim een uur bezig geweest met het schoonmaken van de wonden. Remko heeft zeventien hechtingen en is zeker nog tot volgende week aan huis gekluisterd.

LET OP: onderstaande foto kan als schokkend worden ervaren! (tekst gaat verder onder de foto)

Door het lint

Het slachtoffer baalt ervan dat het bos niet was afgesloten. "In de tussentijd zijn meerdere mensen gewond geraakt. Blijkbaar is zaterdag al het eerste voorval geweest, met een vrouw met honden. Daar is ook actie op ondernomen. Maar als ze toen alvast borden hadden neergezet, of een rood lint hadden gespannen. Dan was ik erop geattendeerd en was ik niet binnengelopen. Nu zijn de kosten voor mij. Als het een beetje tegenzit, zit ik nog tot carnaval thuis."

Voorlopig durft de Limburger even niet terug het bos in, vertelt hij. "Maar ik ben wel iemand die daar graag komt, dus uiteindelijk ga ik daar wel weer een keer heen."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.