Terug

Volg Hart van Nederland

538-sidekick Chris Bergström organiseert berentelling: 'Je zal er maar een tegenkomen'

Dieren

15 juli 2022, 14:07

Er is al zeshonderd jaar geen levend exemplaar in het wild gezien in Nederland, maar dat weerhoudt 538-sidekick Chris Bergström er niet van om een nationale berentelling te organiseren. "Je zal er maar een tegenkomen."

"Er zijn zoveel dierentellingen. Je hebt de vlinder, de spin, de bodemdierentelling. Ik dacht we missen er een, dat is de berentelling", legt Bergström met een knipoog uit in de 538 Ochtendshow. "Ik ben liever lui dan moe, maar je zal er maar een tegenkomen. Het gaat mij erom dat je lekker met je vrienden in je tuin gaat zitten met een potje pils ernaast en beren gaat proberen te tellen."

IJskap verschuift

"Er zijn al 600 jaren geen beren meer gezien hier", countert college-sidekick Klaas van der Eerden hem. "Vind ik een hele kritische vraag, Klaas. Dat vind ik jammer", lacht Bergström het weg. "Ik word graag uitgedaagd. Er zijn al heel lang geen beren meer gezien. 1000 jaar geleden liepen ze nog via Duitsland binnen. De aarde warmt op en de ijskap verschuift. Wie zegt jou dat er niet binnenkort een grizzlybeer in je tuin staat."

Woensdag 20 juli is daarom de nationale berentelling. "Het is paartijd van de beren. Dat is van mei tot en met juli. Dan zijn ze heel actief. Dan is dus de grootste kans dat je ze tegen gaat komen."

Broodjes smeren

"Ik heb gehoord dat je ze soms ook broodjes ziet smeren", zegt Van der Eerden. "Het zijn er vaak twee dan he", vult Bergström aan. "Iedereen kan meedoen. Je kunt je aanmelden. Ik wil ook dat er een pagina aan wordt gemaakt met verschillende soorten beren. De bruine beer, ijsbeer, koalabeer, de masturbeer. Dan weet ik sowieso dat je een van die beren tegen gaat komen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.