Dieren

Dierenambulance in aanloop naar Pasen druk met eendenkuikens in het nauw

Dierenambulance Utrecht begon het paasweekend met het in veiligheid brengen van maar liefst 31 eendenkuikentjes. Drie eendenfamilies waren in de problemen gekomen en in twee gevallen eindigden de kleintjes zonder moeder. Ook op andere plekken in Nederland heeft de dierenambulance zijn handen vol aan het redden van eendenkuikens.

De Utrechtse dierenambulance ontfermde zich eerst over veertien kleine eendjes uit één nest, waarvan de moeder was overleden. De eendjes werden lekker knus bij elkaar in een handdoek gestopt, voordat ze naar de opvang werden gebracht. (Tekst gaat verder onder bericht)

In de put

Een tweede reddingsactie van de Utrechtse dierenambulance vond even later plaats. Tien eendjes zaten in de put… letterlijk. Gelukkig kon de dierenambulance ze er weer uit halen. Moedereend was er ondertussen helaas wel vandoor gegaan. De eendjes worden allemaal ondergebracht bij de vogelopvang.

Lees ook: Kwijlende katten met kapotte tongen door oplikken terrasreiniger

De helden uit Utrecht moest nog een derde keer uitrukken om eendenkuikens te hulp te schieten, maar dit leidde gelukkig wél tot een hereniging met de moedereend. Zeven eendjes zaten vast bij een sluis en konden hier weer uit worden gevist.

Eieren op de rotonde

In Culemborg koos een moedereend niet bepaald de slimste plek uit om haar nest te maken. Ze legde haar acht eieren midden op een drukke rotonde. Dierenambulance Vianen besloot dat het veiliger was om de eieren daar weg te halen en naar Vogelopvang De Toevlucht te brengen.

Daar zijn ze in een broedmachine geplaatst en inmiddels stampen hier acht pluizige donsjes in het rond.

‘Een beetje helpen’

Ook in Brabant ziet de dierenambulance eendjes in het nauw komen en dit heeft volgens hen een logische verklaring. “Eenden broeden vaak in tuinen en die liggen niet altijd nabij het water waar ze samen met hun kuikens naartoe willen. Helemaal als de eendjes middenin de stad geboren worden, kan de tocht naar het water een hachelijke onderneming worden met de voortrazende auto’s, fietsen en brommers.”

De vestiging roept op om de kuikens een ‘beetje te helpen’. Dit kan volgens hen door een eindje met de eenden mee te wandelen en erop toe te zien dat zij veilig in het water eindigen of door de kuikentjes te vangen in een bak of doos en naar het water te brengen. “Moedereend zal dan volgen.” Natuurlijk kun je ook altijd de dierenambulance bellen voor assistentie.