Dieren

Wat vindt Nederland: maakt 'Eet Geen Dieren-dag' vleeseters bewuster?

Donderdag 4 oktober is het weer Dierendag, de jaarlijkse feestdag voor dieren. Nederland telt naar schatting 35 miljoen huisdieren, waarvan 2,6 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Per huisdier geeft de Nederlander rond de 550 euro per jaar uit aan voeding en verzorging. In totaal wordt hieraan jaarlijks 2 miljard euro besteed.

Voor huisdieren is Dierendag dus een feestje, maar niet voor veel andere dieren die dagelijks op ons bord belanden. Wakker Dier doopt vier oktober daarom om tot ‘Eet Geen Dieren-dag’ en roept heel Nederland op om op 4 oktober even een dagje iets anders te eten.

Recordaantal deelnemers

Volgens de organisatie doen dit jaar een recordaantal van 300.000 mensen mee met ‘Eet Geen Dieren-dag’. Ook hebben veel bedrijven hun cateraars gevraagd om tijdens Dierendag geen vleesproducten, maar alleen vegetarische opties te serveren.

Wat vindt Nederland?

Geen vlees eten dus op Dierendag. Maakt zo’n actie mensen die veel vlees eten bewuster van wat ze doen? Die vraag legden we voor aan de 1700 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Iets meer dan de helft (51%) denkt dat de actie niets uithaalt. 32% van de respondenten is positief over de actie en denkt dat vleesconsumenten juist wel meer op hun eetgewoonten worden gewezen door de actie.

Beeld: Pixabay