Dieren

Ook wasbeer plant zich nu voort op Nederlandse bodem

Niet ver van de grens met Duitsland, in het Limburgse Merkelbeek, zijn jagers een wasbeermoeder met vier jongen tegen het lijf gelopen.

Een bijzondere ontdekking, want het zou betekenen dat het dier op Nederlands grondgebied jongen heeft gekregen. Langs de hele grens met Duitsland worden af en toe wasberen gespot, vaak eenlingen die de grens over trekken. Ook in andere delen van het land duiken soms wasberen op, die zijn vaak ontsnapt bij of vrijgelaten door particulieren. Bij onze oosterburen leven zo’n miljoen wasberen, een invasieve exoot die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en die zich in Europa steeds beter thuis voelt en verspreidt.

De melding kwam recent binnen bij de Zoogdiervereniging, die inventariseert waar welke soorten voorkomen. De moederwasbeer werd al in augustus gespot. De Zoogdiervereniging roept mensen die een wasbeer spotten op om dat direct te melden en het liefst een foto te maken. Geadviseerd wordt om dode dieren niet aan te raken, want wasberen kunnen een voor mensen gevaarlijke spoelworm bij zich dragen.

Volgens de Stichting Stop Invasieve Exoten is die spoelworm de reden dat de opmars van wasberen met harde hand moet worden aangepakt. De dieren moeten worden gevangen of afgeschoten. Niet alleen zitten ze andere dieren in de weg die van oorsprong wel in Nederland voorkomen. Ook zijn ze een gevaar voor de volksgezondheid.

Foto: Pexels