Terug

Volg Hart van Nederland

Boekenkoepel CPNB beraadt zich op vervangen van teruggetrokken dichter Pim Lammers

Boekenkoepel CPNB beraadt zich op vervangen van teruggetrokken dichter Pim Lammers

nieuws

6 feb 2023, 15:45

Boekenkoepel CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) weet nog niet wie de nieuwe dichter van de Kinderboekenweek 2023 wordt. Afgelopen weekend trok schrijver Pim Lammers zich terug nadat hij doodsbedreigingen kreeg.

Nadat het CPNB bekend maakte dat Lammers het kinderboekenweekgedicht zou maken dit jaar, kwamen er veel reacties op sociale media en doodsbedreigingen aan het adres van de schrijver. Aanleiding hiervoor was een verhaal dat Lammers in 2015 schreef over de relatie van een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot verontwaardiging en beschuldigingen dat Lammers een 'viezerik' en een 'pedofilie-activist' was.

Lammers liet in een statement weten dat het schrijven van een gedicht hem geen doodsbedreigingen waard waren en trok zich terug. Verder liet hij weten dat de aantijgingen tegen hem 'pertinent onwaar' en deed aangifte.

'Onacceptabele druk'

Het CPNB meldde in een statement verontwaardigd te zijn over de bedreigingen. "De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs." Ook op de website van het CPNB komen zowel negatieve reacties als steunbetuigingen binnen. "Dat zien we inderdaad voorbijkomen", zegt een woordvoerder daarover. "We gaan er niet actief op modereren."

Volgende stap

De boekenkoepel zegt daarnaast nog niet te weten wie de plek van Lammers in zal nemen. "Daar volgt later informatie over. We hebben even tijd nodig om dat vorm te geven. We zullen goed nadenken over wat de volgende stap is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.