Terug

Volg Hart van Nederland

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige babymatrasjes: 'Kind kan in ademnood komen'

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige babymatrasjes: 'Kind kan in ademnood komen'

nieuws

27 feb 2023, 18:31

De Consumentenbond trekt aan de bel over een viertal babymatrasjes. Het Pretura Superior Wave-matrasje is volgens de bond onveilig en krijgt een dikke onvoldoende. Ook de andere drie komen ook slecht uit de test, ze vertonen veel mankementen.

Na een veiligheidstest blijkt dat de Pretura op vier van de zes onderdelen is gezakt. Het is veel te zacht waardoor een babyhoofdje er gevaarlijk ver in kan wegzakken. Daardoor kan het kind in ademnood komen. Daarnaast is het product te kort, waardoor het niet goed in een ledikant past en daardoor ontstaan er kieren. Baby's kunnen daarin met een arm of been klem in komen te zitten, aldus de Consumentenbond.

Ook kan de rits van de matrashoes makkelijk afbreken, wat weer inslikkingsgevaar op kan leveren bij kleine kinderen. De Pretura krijgt van de bond een 2,9 en is daarmee een 'Afrader'.

Onbruikbaar

Naast het eerdergenoemde matrasje krijgen ook drie anderen een slechte beoordeling. De ABZ AirFlow Pro en de Lorelli Top Exclusive krijgen respectievelijk "een bedroevende 3,0 en 3,1". Bij beide producten brak tijdens de test de trekker van de rits af. In het geval van de Lorelli blijft er dan een gemeen scherp haakje achter.

De ABZ is te kort, waardoor er net zoals bij de Pretura een gevaarlijke kier ontstaat in het ledikant. Na het wassen krimpt de hoes ook nog eens extra, waardoor de kier alleen maar groter wordt. Hetzelfde probleem heeft het matrasje van Cangaroo Pure. Deze werd na de wastest zelfs onbruikbaar.

Naast de veiligheidsgebreken scoren de babymatrasjes ook slecht op ventilatie en ondersteuning. De Consumentenbond heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) geïnformeerd over de bevindingen. Ook de fabrikanten zijn op de hoogte, maar die hebben nog niet gereageerd, aldus de bond.

Foto: De Consumentenbond

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.