Terug

Volg Hart van Nederland

Buitenlandse molens draaien mee met 'jarige' molens in Nederland

nieuws

9 apr 2022, 13:06

Molenaars in het hele land proberen zaterdag zoveel mogelijk molens tegelijk te laten draaien. Dit doen ze om het 50-jarig bestaan te vieren van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook molens in het buitenland doen mee. Na twee jaar corona is er ook wel weer reden voor een feestje en om de molenaars even flink in het zonnetje te zetten.

In het hele land hebben zaterdag 807 molenaars hun molen een uur lang tegelijk laten draaien om het 50-jarig bestaan te vieren van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De Nederlandse molenaars krijgen ter ere van het jubileum ook steun van zeker tientallen molenaars uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden, Hongarije, Bulgarije en Nieuw-Zeeland. De molenaars in het buitenland hielden ook de Nederlandse tijd aanhouden.

Volgens een woordvoerster deden veel meer molenaars mee dan verwacht. Het gilde was uitgegaan van drie- tot vierhonderd molens die hun wieken zouden laten draaien.

Officieuze recordpoging

Het gilde zelf spreekt van een recordpoging, maar officieel is daarvan geen sprake. "Als we voor het Guinness Book of Records willen gaan, dan is dat een heel officieel gedoe met notarissen en zo. Daarvoor hebben we dit jaar niet gekozen, maar het is de bedoeling dat we daar volgend jaar wel voor gaan", zei een woordvoerster van het gilde al eerder.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is een belangenvereniging die in 1972 is opgericht en 2600 leden heeft, onder wie ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. In Nederland zijn er nog ongeveer veertig beroepsmolenaars, de anderen zijn vrijwilligers.

Er zijn nog ongeveer 1200 historische molens in bedrijf. Daaronder zijn honderd watermolens, waarvan een aantal zaterdag ook meedeed aan de actie.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.