Terug

Volg Hart van Nederland

'Boa's krijgen pepperspray en mogelijk wapenstok en taser'

Politiek

21 okt 2019, 11:02

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) krijgen de beschikking over pepperspray en mogelijk een wapenstok en taser. Daarmee kunnen ze zich verdedigen tegen geweldsincidenten. Die afspraak hebben de vakbonden gemaakt met de politie en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dat blijkt uit een verklaring van de BOA Bond. Nog dit jaar wordt de landelijke regeling 'voor de uitrusting en bewapening van boa's' opgesteld.

Wapenen tegen geweld

De boa's hebben nu in principe alleen handboeien en eventueel een bodycam om opnamen te maken van incidenten. Boa-bonden strijden al jaren voor betere verdedigingsmiddelen. Handhavers krijgen geregeld te maken met buitensporig geweld. Het geweldsmonopolie blijft bij de politie, hebben de betrokken partijen afgesproken. Voor de boa's komt een speciale regeling.

Mogelijk ook een taser

De politietop was in eerste instantie tegen het bewapenen van boa's, maar is nu overstag. "Omdat nu is afgesproken dat wij alleen geweld mogen gebruiken als we worden aangevallen of dreigen te worden aangevallen", aldus Ruud Kuin van de BOA Bond. Volgens Kuin is er ook sprake van dat de handhavers, net als politieagenten, tasers krijgen. Daarover wordt later besloten. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil vooralsnog niet bevestigen dat boa’s pepperspray, een wapenstok of taser krijgen. “We hebben een eerste gesprek gehad, maar het is echt nog te vroeg om te zeggen dat de uitrusting wordt uitgebreid.”

Wat doet een boa?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Ze worden door organisaties of de politie ingezet om de veiligheid te handhaven. Zo zijn er bijvoorbeeld boa’s die voor gemeenten het parkeerbeleid handhaven. Maar ook jachtopzichters, milieu-inspecteurs en leerplichtambtenaren zijn boa’s. Zij mogen verdachten aanhouden en boetes uitschrijven. In Nederland werken ongeveer 23.500 buitengewoon opsporingsambtenaren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.