Terug

Volg Hart van Nederland

Blokhuis start 'dranquilo'-campagne tegen alcoholgebruik

Blokhuis start 'dranquilo'-campagne tegen alcoholgebruik

Politiek

11 dec 2020, 10:26

Het moet normaal worden om minder te drinken en eens een rondje over te slaan, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Daarom start hij een campagne met de naam 'dranquilo'. Die term bestaat uit het Spaanse woord voor 'kalm aan' (tranquilo) en 'drank'. De campagne start direct. Er komen video's 'met een knipoog' op social media en buiten komen er posters en billboards. Vanaf februari komen er ook spotjes op tv. Het is voor het eerst sinds de jaren negentig dat er een campagne vanuit de overheid komt om mensen bewuster te maken van alcoholgebruik.

Percentage stevige drinkers moet lager

'Dranquilo' richt zich in het bijzonder op ouderen, studenten en plattelandsjongeren. Het komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord. Een afname van overmatige drinkers staat daarin als doel beschreven. Zo moet het percentage zware drinkers in 2040 van 8,5 naar 5 procent gaan. Onderzoekers van Trimbos stellen dat 16 procent van de Nederlanders overweegt minder te gaan drinken in de toekomst. Het instituut zegt bovendien dat alcohol de samenleving per jaar tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro kost. "Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid", zegt Blokhuis. "Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewuster mee om te gaan." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.