Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna helft van de Nederlanders viert geen Sinterklaas meer

nieuws

5 nov 2022, 21:13

Bijna de helft van de Nederlanders viert dit jaar geen Sinterklaas. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder meer dan 3400 leden van het Hart van Nederland-panel.

Ruim 41 procent van de deelnemers geeft aan dat ze het feest helemaal overslaan dit jaar. Als reden noemen mensen vooral de discussie rondom Zwarte Piet en de huidige economische crisis. "Er zijn andere kosten in het spel. We hebben als familie besloten het een keertje over te slaan, en volgend jaar weer te doen", vertelt een vrouw voor de camera van Hart van Nederland.

Pakjesavond

Voor anderen blijft het feest van de goedheiligman onverminderd populair. Ruim één op de drie Nederlanders haalt speciaal pepernoten, chocola of ander snoepgoed in huis. Een even groot deel viert pakjesavond. "Wij doen hetzelfde als altijd, even uitbundig", zegt een vrouw. "Een tandje minder? Nee, het wordt elk jaar meer!"

Eén op de vijf Nederlanders zet komende maand zijn schoen, of laat de kinderen dat doen. Daarnaast doet 18 procent aan lootjes, of dat nou met familie, vrienden of collega's is. Slechts één op de tien geeft aan een surprise te gaan maken, het huis te versieren of zich te verkleden als Sint of Piet.

Voor een van de panelleden ligt de waarheid in het midden. "Ik neem zeker een pepernootje. Maar het vieren van Sinterklaas is voorbij. Het is wel het begin van een gezellige periode tot en met oud en nieuw."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.