Terug

Volg Hart van Nederland

Amsterdam: oplossing wooncrisis ligt bij bestaande woningen

Amsterdam: oplossing wooncrisis ligt bij bestaande woningen

nieuws

13 feb 2023, 07:41

Het stadsbestuur van Amsterdam wil de wooncrisis in de stad oplossen tegen 2040. Het college van burgemeester en wethouders stelt dit in de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting. De oplossing ligt vooral bij bestaande woningen. "Die moeten weer betaalbaar worden, van goede kwaliteit zijn en niet als verdienmodel worden gebruikt. Aan dat laatste gaan we met deze aanpak een einde maken", aldus de wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting).

Om de bestaande woningvoorraad te beschermen wil de gemeente onder andere de verkoop van sociale huurwoningen zoveel mogelijk stoppen en leegstand beter aanpakken. Verder houdt het college vast aan het bouwen van 7500 nieuwe woningen per jaar. Ook moeten tussen de 2500 en 300 tijdelijke woningen gebouwd worden, waar maximaal vijftien jaar gewoond kan worden.

Bij het bouwen van nieuwe woningen ligt de focus vooral op woningen voor ouderen en gezinnen. "Zij laten op hun beurt weer een woning achter voor starters op de woningmarkt", aldus de gemeente.

Huurwoningen tot 1000 euro per maand

Ook wil de hoofdstad meer huurwoningen die tot duizend euro per maand kosten, het zogeheten middensegment. Daarvoor wil de gemeente onder andere afspraken maken met corporaties over het aanbod sociale huurwoningen onder en boven de zogeheten aftoppingsgrenzen. Ook vindt het college dat tijdelijke huurcontract niet meer de norm zijn. "Amsterdam blijft lobbyen bij het Rijk om tijdelijke contracten van particuliere verhuurders af te schaffen", staat in de AAV.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.