Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal gelovige Nederlanders blijft afnemen, op één godsdienst na

nieuws

22 dec 2022, 09:14

De groep Nederlanders die zegt niet gelovig te zijn is wederom gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rekende 58 procent van de 15-plussers zich vorig jaar niet tot een religie of levensbeschouwelijke groepering. In 2020 was dit 55 procent, en in 2010 nog 45 procent.

Vooral het aandeel katholieken is de laatste jaren geslonken. In 2021 was 18 procent van de Nederlanders lid van de rooms-katholieke kerk, tegenover 27 procent in 2010. Het rooms-katholieke geloof is nog wel altijd de meest aangehangen stroming in Nederland. De afname bij de protestanten was minder groot. In 2010 hing 18 procent het protestantisme aan, vorig jaar zo'n 14 procent.

Islam

Er is maar één godsdienst waar geen afname is, en dat is de islam. De groep moslims bleef de afgelopen jaren stabiel op zo'n 5 procent. Zij zijn ook de groep die nog het vaakst naar diensten gaan: van de moslims gaat 43 procent minstens één keer per maand naar de moskee.

Volgens het statistiekbureau wonen daarentegen steeds minder christenen regelmatig een religieuze dienst bij. In 2010 ging nog 18 procent minstens een keer per maand naar een dienst. Dit is teruggelopen naar 13 procent in 2021. Van de meest voorkomende religies in Nederland gaan katholieken het minst vaak naar de kerk: 13 procent bezoekt minimaal één keer per maand een dienst.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.