Terug

Volg Hart van Nederland

Aansluiten maar: in deze stad sta je het langst in de file

nieuws

15 feb 2023, 08:07

Elke dag staan tot grote frustratie van automobilisten op meerdere plekken in het land files. Navigatiemaker TomTom zette op een rijtje in welke stad je het langst in de file staat, en waar je juist lekker door kunt rijden.

Een automobilist staat het langst vast in de file in Rotterdam. Mensen verloren daar vorig jaar zo'n 42 uur in verkeersopstoppingen. Dat staat gelijk aan een fulltime werkweek, aldus navigatiemaker TomTom in zijn jaarlijkse verkeersoverzicht. Vergeleken met het jaar ervoor is de vertraging in Rotterdam met ongeveer 25 procent gestegen.

Den Haag en Nijmegen staan ook in de top van Nederland. In beide steden verloren mensen 40 uur in de file. In de top tien staan verder Haarlem, Eindhoven, Arnhem, Amsterdam, Breda, Leiden en Tilburg. In al die steden verspeelde mensen ruim 30 uur stilstaand op het asfalt. Haarlem is met een gemiddelde snelheid van 43 kilometer per uur de traagste stad van Nederland.

Vorig jaar zomer stonden een aantal dagen meer files dan normaal doordat demonstrerende boeren snelwegen blokkeerden. Op onderstaande beelden is te zien hoe ze dat deden:

Demonstrerende boeren blokkeren opnieuw meerdere snelwegen
0:54
Demonstrerende boeren blokkeren opnieuw meerdere snelwegen

Drukte na corona

TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rond de steden.

Een jaar geleden was het relatief rustig op de wegen, toen er nog veel coronabeperkingen golden, maar dat is volgens TomTom nu verleden tijd: "Hoewel we veel geleerd hebben van de coronapandemie, zien we het afgelopen jaar dat mensen weer massaal terugvallen in oude gewoontes. Veel bedrijven hebben thuiswerken weer afgeschaft of de flexibele werktijden teruggedraaid. Dit zien we terug op de weg: we nemen weer dagelijks de auto en staan opnieuw massaal in de file."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.