Terug

Volg Hart van Nederland

88,9 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië tijdens actiedag Giro555

nieuws

15 feb 2023, 22:21

Er is in totaal 88,9 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat werd rond 22.20 uur bekendgemaakt in het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum op de landelijke actiedag. Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.

De teller stond even na 19.00 uur al op ruim 54,7 miljoen euro en liep in de avond verder op. Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro en de actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 miljoen euro.

"Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland", reageert actievoorzitter Michiel Servaes. "Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen, online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud. En al dat geld is hard nodig en wordt goed besteed aan de noodhulp in Turkije en Syrië. Giro555 blijft open voor de slachtoffers van de aardbeving."

Belpanel

In Beeld & Geluid begon om 05.55 uur de nationale actiedag van Giro555 voor aardbevingsslachtoffers. Zo'n tweehonderd bekende Nederlanders en vertegenwoordigers van de Turkse en Syrische gemeenschap helpen mee in het belpanel of op sociale media.

Een van de mensen die meehielp in het belpanel, is staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Ze zei meerdere mensen aan de telefoon te hebben gesproken, onder wie iemand van 90 die de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt en iemand die uit Bosnië kwam en de oorlog daar had meegemaakt. "Het waren heel erg mooie gesprekken. Mensen zijn heel emotioneel en willen helpen. Ook als ze het zelf niet breed hebben." Volgens de staatssecretaris kwam in de gesprekken steeds het gevoel terug: we moeten wat doen.

Het opgehaalde bedrag van bijna 89 miljoen euro is een voorlopige eindstand, al kan nog tot 23.30 uur gebeld worden naar het belpanel.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.