Lifestyle & Entertainment

Nederlandse Vuurwerkbond pleit voor 'kleine, veilige vuurwerkshows'

De Nederlandse Vuurwerkbond (NVB) begint een offensief om vanaf de volgende jaarwisseling in heel Nederland veilige vuurwerkshows van de grond te krijgen. Op die manier komt volgens de bond een einde aan overlast en ongelukken, maar verdwijnt vuurwerk niet helemaal.

“Wij zijn niet voor een totaalverbod, maar het liep de afgelopen jaren de spuigaten uit”, zegt Lars Onrust van de NVB tegen Hart van Nederland. “Nederland kent heel veel serieuze liefhebbers van vuurwerk, maar de raddraaiers verpesten het nu voor de rest.”

Veiliger

De bedoeling is dat de lokale verenigingen tijdens Oud en Nieuw vuurwerkshows organiseren in hun eigen buurt. Zulke verenigingen zijn er nu ook al voor liefhebbers van carbidschieten.

“Met een vereniging heb je meer grip op de veiligheid”, denkt Onrust. De bedoeling is dat er speciaal getrainde vrijwilligers in de verenigingen zitten. “Als dan de hele buurt voor jouw vuurwerkshow uitloopt, heb je ook eer voor je werk.”

Lees ook: Ongeloof bij eigenaar door carbidkanon vernield hotel Joure: ‘Een grote chaos’

Raddraaiers blijven

Door de komst van vuurwerkverenigingen moet het aantal ongelukken afnemen, maar de echte raddraaiers haal je er niet tussen uit, weet Onrust. “Tegen hen is geen kruid gewassen. Voor die gasten is niets genoeg.”

Ook kan het zelf afsteken van vuurwerk best mogelijk blijven, denkt hij. Maar waarom dan die verenigingen? De NVB verwacht dat de behoefte om zelf vuurwerk af te steken een stuk minder wordt en dat heeft dan weer minder ongelukken tot gevolg.

Alternatief voor verbod

Maar ook als het tot een totaal vuurwerkverbod komt, kunnen de lokale verenigingen een goed alternatief zijn, denkt de Nederlandse Vuurwerkbond. Zo kunnen de serieuze liefhebbers blijven afsteken en kun je in je eigen buurt van vuurwerk genieten. Maar dan op een gecontroleerde manier en dus veiliger.

Lees ook: Rustige jaarwisseling in Oogziekenhuis Rotterdam: ‘Laagste aantal slachtoffers in 34 jaar’

Afgelopen jaarwisseling waren er een stuk minder ongelukken door het vuurwerkverbod, dat vanwege corona – voorlopig – eenmalig was ingesteld. Het Oogziekenhuis in Rotterdam had het laagste aantal slachtoffers in 34 jaar.

Blijvend verbod?

Daarom gaan er stemmen op om ook in de toekomst vuurwerk te verbieden tijdens Oud en Nieuw. Onder meer burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen lijkt dat een goed idee. En uit onderzoek van Hart van Nederland bleek eerder dat ook ongeveer de helft van de Nederlanders zo’n verbod ziet zitten.

Lees ook: Helft van Nederland wil vuurwerk voor altijd verbieden na ‘rustige’ nieuwjaarsnacht

 


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.