Lifestyle & Entertainment

Faya (7) en Nova (4) krijgen zwemles aan huis nu zwembaden dicht zijn vanwege corona

Ruim een kwart miljoen kinderen in Nederland kunnen momenteel geen zwemles volgen. Vanwege het coronavirus zijn alle zwembaden tijdelijk gesloten. Om het zwemmen niet te verleren, krijgt een deel van die kinderen nu thuis zwemles, maar dan zonder water.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Het is een idee van zwemjuffen Sanne en Annick uit het Zeeuwse Hulst. Ze geven de zwemlessen nu drie keer per week via internet. “Je hebt niet het watergevoel, maar je kunt een kind wel laten nadenken over een bepaalde beweging, waarom je die beweging maakt en hoe je hem netjes maakt”, legt Annick uit.

Gevaar om zwemmen te verleren

De Nationale Raad Zwemveiligheid waarschuwt dat het niet in water zwemmen op den duur grote gevolgen kan hebben. “Als je net voor je A-diploma je eerste lessen watergewenning hebt, dan zul je natuurlijk opnieuw beginnen”, zegt raadslid Marjolein van Tiggelen. “Maar het is lastig te zeggen, omdat het per kind verschillend is.”

Voor de leerlingen en hun ouders is het ‘thuiszwemmen’ nog wel even wennen. “Het is wel leuk, maar in het zwembad is wel leuker”, vertelt de 7-jarige Faya, die samen met haar 4-jarige zusje Nova de thuislessen van Sanne en Annick volgt. “Dit is wel moeilijker dan in het zwembad.” Moeder Joelle is wel enthousiast: “Het is fijn dat het er is, zodat ze  motorisch gezien toch een beetje de bewegingen in hun hoofd blijven houden, ook al is het zonder water.”

Beginnende zwemmertjes terug bij af

Als de zwembaden binnenkort weer open mogen, zullen de nodige oefeningen nog wel moeten worden herhaald. “We zullen sowieso een paar stappen terug moeten om het gevoel weer even te krijgen, maar met de beginnende zwemmertjes kunnen we goed weer bij af moeten beginnen”, zegt zwemjuf Annick.