112

Zweefvliegtuigje crasht op militair vliegveld Gilze-Rijen: piloot omgekomen

Op vliegbasis Gilze-Rijen is zondagmiddag een zweefvliegtuigje neergestort. Daarbij is de piloot om het leven gekomen. Het gaat om een 37-jarige vrouw uit Kaatsheuvel.

Na de crash rukten de hulpdiensten groots uit, onder andere met een traumahelikopter, maar de hulp kwam te laat. Een politiewoordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat het dodelijke slachtoffer als enige in het zweefvliegtuigje zat.

Tweede dodelijke ongeluk

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Medewerkers van Luchtvaarttoezicht van de Landelijke Eenheid en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn ter plekke om onderzoek te doen. Het crash gebeurde op een militaire vliegbasis, maar het ging om een burgervliegtuig. In Nederland zijn er meerdere zweefvliegclubs die hun standplaats op militaire vliegvelden hebben.

Het is dit weekend al het tweede dodelijke ongeluk met zweefvliegtuigen. Zaterdag botsten twee zweefvliegtuigen op elkaar in de buurt van het Duitse Dülmen, net over de grens bij Winterswijk. Bij die crash kwamen twee Nederlanders om het leven. Een van hen was in de ochtend vanaf een vliegveld vlakbij Lemelerveld vertrokken voor een lange afstandsvlucht.

Lees ook: Twee Nederlandse vliegers omgekomen bij zweefvliegtuigongeluk in Duitsland

‘Zeer ervaren vlieger’

De Duitse politie meldde na het ongeluk dat de twee wrakken een paar honderd meter uit elkaar lagen aan de rand van het bos. De oorzaak is een dag later nog niet bekend, er wordt nog onderzoek gedaan. Een van de slachtoffers was lid van vliegvereniging Aero Salland Club in Overijssel. Volgens voorzitter Jeroen Neeleman ging het om een “zeer ervaren vlieger”.

“Hij was een van de beste jonge vliegers van onze club”, vertelt de voorzitter zondag tegen Hart van Nederland. “Hij was al heel lang lid, al vanaf zijn babytijd eigenlijk liep hij hier al rond.” De hele dag komen naar de vliegvereniging om het 29-jarige lid te herdenken. “We gaan hem enorm missen”, aldus Neeleman.

‘Komt niet vaak voor’

Volgens Frouwke Kuijper van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart komen ongelukken met zweefvliegtuigen niet vaak voor. “Zweefvliegtuigen hebben een soort piepend botsingsalarm”, legt ze ui. “Daarnaast hebben vliegers een radar en een parachute bij zich.”

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: Politie