Gezondheid

Zorgkosten kunnen omlaag door 'onzinnige zorg' te schrappen

Door tijd anders in te delen en meer voorlichting te geven over ingrepen, kunnen de zorgkosten flink omlaag. Dat blijkt uit proeven in het Ziekenhuis Bernhoven in Uden en het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem.

Ziekenhuis Bernhoven en het Beatrix-ziekenhuis gelden al jaren als pioniers in de strijd tegen onzinnige en dus ­­onnodig dure zorg. Nu is het ook bewezen. Bij minder behan­delingen blijft de zorg op peil en lopen de patiënten niet weg, schrijft de Volkskrant.

Telefonisch overleg met huisarts

Een operatie bij een liesbreuk? Als een medisch specialist de tijd neemt om de voor- en nadelen te bespreken ziet een groot deel van de patiënten van de ingreep af. Een neustussenschotoperatie kan ook prima in de dagbehandeling, scheelt de patiënt weer een nacht van huis. En als medisch specialisten ingeroosterd worden om telefonisch te kunnen overleggen met de huisarts, blijkt dat een boel doorverwijzingen te kunnen voorkomen.

Zomaar wat van de initiatieven waarmee de ziekenhuizen Bernhoven uit Uden en het Beatrix-ziekenhuis uit Gorinchem de afgelopen jaren hebben geprobeerd overbodige zorg het ziekenhuis uit te kieperen. Dat is gelukt, concluderen nu het Centraal Planbureau (CPB), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en IQ Healthcare, een onderzoeksafdeling van het Radboudumc, in liefst drie gezamenlijke rapporten.

ANP