Politiek

Tweede Kamer maakt zich zorgen om coronavirus

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over het nieuwe coronavirus. Verschillende partijen maken zich zorgen, onder ander over beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers en vluchten uit risicogebieden.

Waarom nemen andere Europese landen veel ingrijpendere maatregelen dan Nederland, willen onder andere CDA en SP weten. Zo heeft Duitsland inmiddels een exportverbod op mondkapjes ingesteld.

Grote vraag naar mondkapjes

In Nederland maakt zorgpersoneel zich ook al langer zorgen om de grote vraag naar beschermingsmiddelen sinds de uitbraak van het virus. Omdat burgers ook spullen als mondkapjes willen kopen, dreigt er in de zorg een tekort te ontstaan.

Lees ook: Coronavirus duikt op in steeds meer ziekenhuizen: patiënten uit voorzorg in isolatie

Woensdag was er op het ministerie van Volksgezondheid een overleg met onder meer fabrikanten over de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen. Het ministerie verwacht donderdag meer te kunnen zeggen over hoe tekorten kunnen worden voorkomen.

Vluchten uit risicogebieden

Ook de PVV vindt dat er veel steviger moet worden ingegrepen om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Zo vindt Kamerlid Chris Jansen dat vluchten uit risicogebieden zoals Noord-Italië niet meer zouden moeten mogen landen in Nederland.

Coalitiepartijen VVD en D66 vinden het belangrijk om de rust te bewaren en hebben vertrouwen in de experts. De afgelopen weken zijn er meerdere keren experts van gezondheidsorganisatie RIVM en de GGD naar Den Haag gekomen om Kamerleden bij te praten over de situatie.

ANP