112

Zoektocht naar vermist meisje (14) bij Ameland hervat: 'Overlevingskans nihil'

De zoektocht naar een 14-jarig meisje in de Noordzee bij Ameland gaat zondagochtend weer verder, onder andere met een vliegtuig van de kustwacht. De tiener raakte zaterdagavond in zee in de problemen.

De nieuwe operatie begon bij zonsopgang, rond 5.30 uur. Er wordt zowel op het water, op het strand, als in de duinen gezocht. Daarbij worden ook een reddingsboot en een vliegtuig van de kustwacht wordt ingezet. Een woordvoerder van reddingsbrigade KNRM zegt tegen Hart van Nederland dat de overlevingskansen van het meisje “nihil” zijn.

Naar zonsondergang kijken

Het meisje was samen met haar zusje gaan zwemmen ter hoogte van Nes toen ze in de problemen kwamen. Hun vader ging daarop het water in, kwam ook in de problemen, maar kon samen met het zusje veilig aan land komen. Vervolgens sloegen ze rond 22.30 uur alarm, omdat ze het 14-jarige meisje niet meer zagen.

De gemeente Ameland laat aan Hart van Nederland weten dat het om een Duitse familie gaat. Ze vierden met vijf personen vakantie op het Waddeneiland. Volgens een woordvoerder keek het meisje samen met haar zusje vanuit de zee naar de zonsondergang toen ze in de problemen raakten. Hun vader probeerde hen vervolgens te helpen.

Urenlang gezocht

Nadat er alarm was geslagen werd meteen een grote zoekactie gestart. Vijf boten van de reddingsbrigade, een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie zochten urenlang in zee en op het strand, maar het meisje werd niet gevonden. De zoektocht werd pas rond 3.30 uur gestaakt.

“We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje”, zegt burgemeester Stoel. Hij was zelf een groot deel van de nacht aanwezig op het strand. “De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken is voor hen verschrikkelijk.” Stoel sprak zijn respect uit voor iedereen die meehielp met zoeken.

Volgens de woordvoerder van de reddingbrigade was er zaterdag een sterke stroming bij het Waddeneiland. “Overdag zijn er daardoor meerdere mensen in de problemen gekomen.”

Redactie/ANP