112

Drukke dag voor reddingsbrigade, zoekactie naar vermiste zwemmer Katwijk gestopt

Voor de kust van Katwijk is vrijdag naar een vermiste zwemmer gezocht. Na twee uur werd de zoekactie gestaakt, meldt de Kustwacht. Er is niemand gevonden.

Een man die aan het zwemmen was, zag dat een andere man voor hem in de problemen leek in een zogenoemde mui. Dat is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt.

Lees ook: Dagje strand? Waarschuwing voor zeer sterke stroming in zee

‘Geen vermiste opgegeven’

De zwemmer kon veilig naar het strand komen en sloeg alarm. “Het kan zijn dat vermiste man op eigen houtje uit zee is gekomen. Niemand is als vermist opgegeven”, aldus een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Meerdere reddingsboten en een helikopter werden ingezet. Ook werd er met waterscooters van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen gezocht naar de vermiste zwemmer. In de branding vormden strandgangers een menselijke ketting om de man te vinden.

Volgens de woordvoerder zorgt de mui, die is afgezet met boeien en vlaggen, al een tijdje voor problemen. Meerder mensen zijn de afgelopen dagen daar al uit het water gehaald.

Al 177 keer uitgerukt

Het is een drukke dag voor de Nederlandse reddingsbrigade. De dienst is vrijdag al zeker 177 keer uitgerukt langs de stranden. Daarbij zijn 36 zwemmers die in de problemen kwamen uit het water gehaald. Acht van hen moesten gered worden omdat ze zich in een levensbedreigende situatie bevonden.

Veel zwemmers kwamen in de problemen door de sterke stroming en muien. De reddingsbrigade had eerder al gewaarschuwd voor een sterke stroming. Ook zaterdag moeten mensen goed opletten als ze het water in gaan.

Redactie/ANP