Gezondheid

Nieuw onderzoek bewijst: zelfs naast een roker zitten die níet rookt, is schadelijk

Zelfs als je naast een roker zit die niet aan het roken is, kan dat effect hebben op je gezondheid. De schadelijke stoffen uit sigarettenrook blijven namelijk op het lichaam en in de kleding van rokers hangen.

Lees ook: Waar mag er eigenlijk nog wél gerookt worden?

De Amerikaanse universiteit van Yale deed onderzoek naar de effecten van zogenaamd derdehands sigarettenrook. Daarmee worden de stoffen bedoeld die tijdens het roken vrijkomen en zich, ook na het doven van een sigaret, hechten aan bijvoorbeeld muren, meubels of de kleding van een roker.

Onderzoekers hebben een week lang de luchtkwaliteit gemeten in de zaal van een bioscoop waar niet gerookt mag worden. En wat bleek: de luchtkwaliteit verslechterde flink tijdens films voor volwassenen, een publiek waaronder regelmatig rokers zitten. Bij kinderfilms was vrijwel geen verschil te zien.

Vergelijkbaar met 10 sigaretten

Tijdens het experiment werden soms concentraties gemeten die vergelijkbaar zijn met wat je binnen zou krijgen bij het meeroken van 1 tot 10 sigaretten. De concentratie was het hoogst als de bioscoopgangers de zaal binnenkwamen en werd geleidelijk minder.

Maar de chemische stoffen verdwenen nooit helemaal, ook niet nadat de bezoekers de zaal hadden verlaten. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de chemicaliën door verschillende oppervlakten werd geabsorbeerd.

De derdehands rook kan vrij gemakkelijk in een rookvrije ruimten binnendringen, zo is de conclusie van de onderzoekers. Ook via kleding en het lichaam van rokers. Dus zit je in de bioscoop of in een restaurant naast iemand die wel heel erg naar rook ruikt? Dan wil je misschien toch even een andere plek opzoeken.