112

Bezoekers zitten zes uur vast op hoogste punt van Euromast

Het was een spannende nacht voor zo’n 25 bezoekers van de Euromast in Rotterdam. Door een defecte lift waren zij gedwongen urenlang uit te kijken over de stad op 160 meter.

De pechvogels zaten in de zogenaamde Euroscoop, de glazen lift die naar de top van de mast gaat en vanaf daar een panorama-uitzicht over de havenstad geeft. Rond 22.00 uur wilde de lift echter niet meer naar beneden gaan.

Hardnekkige storing

Het personeel probeerde de lift weer aan de praat te krijgen, maar dat lukte niet. Daarop werden de brandweer en liftmonteurs ingeschakeld. Toen zaten de mensen al twee uur vast op grote hoogte.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was het een flinke klus om de storing te verhelpen. Twee monteurs zijn urenlang bezig geweest om de lift weer in beweging te brengen. Uiteindelijk lukte het hen rond 4.30 uur om het gevaarte naar beneden te krijgen.

Na een ‘ritje’ van zes uur konden de bezoekers weer naar huis. Er raakte niemand gewond, maar sommige pechvogels zouden wel in paniek geraakt zijn.

Leraren hadden etentje

De mensen die vastzaten in de lift waren leraren en medewerkers van basisschool Het Spectrum in de Rotterdamse wijk Nesselande. Ze vierden in de Euromast dat hun school het predicaat ‘excellente school’ had gekregen. Ander personeel was al eerder op de avond met de lift naar beneden gegaan.

Omdat sommige juffen en meesters pas rond 5.30 uur thuis waren, heeft de school vrijdag een deel van de lessen geschrapt. “We zijn nu aan het kijken of we de kinderen zonder leerkracht kunnen verdelen en we hopen vooral dat ouders hun kinderen thuis kunnen laten”, aldus de school.

Foto: Video Duivestein