Misdaad

Zeeuwse zedenzaak groter dan gedacht: 'Pascal P. misbruikte niet 3, maar 5 meisjes'

De rechtszaak rond de grote Zeeuwse zedenzaak is in de rechtbank in Middelburg van start gegaan. De zaak draait om de 47-jarige Pascal P. en zijn 44-jarige buitenechtelijke vriendin Tanja D.

Hart van Nederland-verslaggever Sam Hagens is aanwezig in de rechtbank en doet via Twitter verslag van de zitting.

De twee worden verdacht van kinderporno, verkrachting, ontucht en uitbuiting van de twee dochters van Tanja D. en een vriendinnetje en werden in juni 2019 opgepakt. In de rechtbank bleek echter dat P. en D. niet alleen worden verdacht van het misbruiken en uitbuiten van de drie meisjes, maar van in totaal vijf meisjes.

(Tekst gaat verder onder tweet)

‘Schaam me kapot’

“Ik wist van een deel”, verklaarde D. in de rechtbank. “Ik weet niet hoe ik moet beginnen.” Tegen de politie heeft ze gezegd dat zíj nooit iemand heeft aangeraakt. “Het is gewoon heel moeilijk. Ik schaam me gewoon kapot.” Eén van haar dochters heeft haar moeder verteld dat P. ” aan haar zat onder de deken als ze op de bank zaten”.

D. stelt dat ze geprobeerd heeft P. te stoppen. “Het is heel erg beschamend dat je er niks aan hebt kunnen doen. Ik heb het wel geprobeerd. Ik heb een paar tegen hem gezegd dat hij ziek is. Maar ik durfde niet…”

(Tekst gaat verder onder tweet)

Dat de meisjes werden gedrogeerd met GHB wist D. en ze “wist na verloop van tijd ook waarvoor”. Ze zegt dat ze haar dochters niet aan P. beschikbaar stelde. Als de kinderen door P. naar een parkeerplaats werd gebracht om seksuele handelingen te verrichten, was ze daar niet bij, vertelt ze. Op de vraag of ze wist wat hen daar overkwam qua seks, zegt ze “nee”. “Als ik nu de verhalen van mijn dochter hoor, wist ik van behoorlijk veel dingen niet.”

Maar dat er daar seks plaatsvond “wist ik wel”, zegt ze. Ook verklaart ze dat ze samen met P. en haar destijds zeventienjarige dochter “een keer” naar een parenclub is geweest. Op de vraag of het kind daar seks had, zegt ze: “ik weet niet hoe ik het moet uitleggen”.

Zwijgrecht

P. zelf beroept zich op zijn zwijgrecht en gaat in de rechtbank niets zeggen omdat hij uitgebreid een verklaring heeft gegeven aan de politie, aldus zijn advocaat. “We hebben elkaar op verschrikkelijke wijze uitgedaagd. Dat lees je ook in de appberichten. Ik besef heel goed wat ik gedaan heb en ik schaam me. Verder verwijs ik naar mijn advocaat.”

Hij verklaarde aan de politie dat hij met beide zusjes seks heeft gehad. Met twee andere slachtoffers heeft hij niks gedaan, stelde hij. P. zegt dat hij de zusjes nooit heeft gedwongen. “Tanja en ik zijn beide even schuldig.” Het verhaal over slaaptabletten en GHB zou volgens hem niet kloppen en ook verklaarde hij dat andere mannen nooit betaald hebben voor seks met de meisjes.

Vanaf achtjarige leeftijd misbruikt

De oudste dochter heeft verklaard dat P. hen wel degelijk drogeerde en dat ze wel degelijk seks moest hebben met allerlei mannen. Het misbruik begon toen ze acht jaar was. “Mijn moeder wist het gewoon maar ze deed niks omdat ze het gewend was. Toen ik zestien was moesten we naar een parkeerplaats. Dat is 300 keer gebeurd, drie zomers.”

Ook verklaart ze dat ze rond haar zeventiende “een keer of vijftig” naar parenclubs in België moest. P. ontkent dat er betaald is voor seks met de meisjes, maar volgens D.’s dochter is dat wel degelijk gebeurd. “Er was een appgroep, daarin werden afspraken gemaakt. Pascal had tarieven verzonnen.” Tanja D. zegt dat er nooit over tarieven werd gesproken.

‘Mama, je bent het niet waard’

De jongste dochter heeft gezegd dat het misbruik bij haar begon toen ze tien jaar oud was, één keer per week in de slaapkamer boven de garage. Ze is ook naar parkeerplaatsen geweest, maar denkt niet dat ze seks heeft gehad met andere mannen “tenzij ik dat door een pilletje niet heb meegekregen”.

Ze neemt het haar moeder kwalijk dat ze nooit heeft ingegrepen, blijkt uit haar verklaring, die werd voorgelezen door haar advocaat. “Mama je bent het niet waard. Pascal, ik hoop dat jij op dezelfde manier verkracht wordt zoals ik. Niks is zo erg als wat ik meegemaakt heb.”

(Tekst gaat verder onder tweet)

Vier keer per week

In P’s garage, waar veel van de ontucht zou hebben plaatsgevonden, is een dagboek van een twaalfjarig slachtoffer gevonden. Zij schrijft dat ze vier keer per week seks moest hebben met P. Een ander meisje verklaart: “Hij heeft een paar keer aan mij gezeten. Daar waren andere meisjes en Tanja bij aanwezig. Zij hadden macht over ons. Het gebeurde elke keer in garage. Ik was daar vier keer per week. Hij vingerde mij. Ik kreeg er sigaretten voor.”

Lees ook: Slachtoffer Zeeuwse zedenzaak: ‘Straf is nooit hoog genoeg voor alle pijn die jij veroorzaakte’

Een ander slachtoffer heeft verklaard dat het misbruik door P. bij haar begon toen ze elf jaar oud was, ook in diens garage. Dat vond plaats in de jaren ’90, ruim voordat het misbruik van de (stief)dochters zou zijn begonnen. Zij las haar slachtofferverklaring in de rechtbank voor. “Je hebt mij zoveel ontnomen in mijn kindertijd en ook in mijn verdere leven. Je hebt het vertrouwen in de goedheid van mensen van mij afgenomen.”

Een ander slachtoffer, een vriendinnetje van de dochters van D., schreef ook een verklaring. Haar verklaring werd voorgelezen. “Tanja mag geen moeder genoemd worden. Jullie zijn niet goed snik. Mijn jeugd is verpest. Jullie krijgen je verdiende straf.”

De dochters van D. eisen beiden een schadevergoeding van een ton van Pascal P. Eén slachtoffer vordert 17.000 euro smartengeld, een ander wil een schadevergoeding van 10.140 euro.

‘Baby maken’

In chatberichten tussen P. en D. valt te lezen dat hij D. feliciteert met haar achttienjarige dochter. “Wordt ze te groot voor je?”, vraagt Tanja D. hem. Hij antwoordde: “Haar zusje is er ook nog”. D. schrijft dat ze nog wel een baby kunnen maken zodat hij “vanaf het begin” iemand heeft, waarop P. antwoordt dat het dan nog wel even duurt, als het een meisje is. Tanja D. stelt dat ze daar niets mee bedoelde en dat ze alleen maar een gezin wilde stichten.

Onwel

Rond 13:00 uur werd de zaak onderbroken omdat Tanja D. onwel is geworden. Er bestaat voor de rechtbank onduidelijkheid over hoe ziek ze is. De rechtbank wil medische informatie, uiterlijk maandagochtend moet haar toestand duidelijk worden. Haar zaak wordt onderbroken tot woensdag 18 november 10:00 uur. De zaak tegen Pascal P. gaat wel verder.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Bezwaar

De advocaat van Tanja D. verzocht de rechtbank bij aanvang van de zitting om de zaak achter gesloten deuren te behandelen “in het belang van de slachtoffers”. De advocaat van de slachtoffers maakt daar echter bezwaar tegen, omdat zij juist willen dat de feiten openbaar worden behandeld. De rechtbank wees het verzoek van D’s advocaat af.

Lees ook: ‘Pascal P. liet stiefdochters elf jaar lang verkrachten voor geld’, zoon Justin wist al die tijd van niets

Parenclubs

D. zou Tanja D.’s twee dochters elf jaar lang, van 2008 tot 2019, seksueel hebben laten uitbuiten door haar vriend. Ze zouden de slachtoffers hebben gedrogeerd met slaappillen, alcohol en/of drugs. Eén van de slachtoffers zou ook zijn meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen voor seks. D. faciliteerde het misbruik van haar dochters en maakte voor hem ook naaktfoto’s van één van hen onder de douche. De dochters zijn inmiddels 15 en 20 jaar oud.